20 Април 2024 г. Събота

Нова мода за изборите - граждани стават селяни, пише Стандарт

2011-01-17 09:55:57

Стандарт пише:

“Стандарт” пише за нова мода заради местните избори наесен - граждани стават селяни. Специалисти в общинските администрации, учители и други кадри, които пътуват от града към селата за работа, масово се записват адресно в тях. Регистрацията на новия адрес цели хората да гласуват на изборите за кмет там, където работят, а не където живеят. На повечето от тях работодател е самият общински управник. Смяната на адресите ще увеличи хората, живеещи в селата. Така те ще могат да си изберат управник, а не той да им се назначава. ГЕРБ приеха правило, според което кметът "се спуска" със заповед в места с население до 350 души.

Сега пише:

Четиридесет и двама "летящи" професори по право крепят нароилите се през годините 9 юридически факултета, разкрива “Сега”. Със средно по 2.5 сключени договора на човек те спасяват от закриване поне 2 правни факултета в държавни вузове. Летящите чети крепят и юридически факултети в частни университети. Сред преподавателитеима такива, които успяват да работят на 4 основни договора в четири различни университета, пръснати в четири различни посоки на България. Това показва анализ на вестника на предоставени от просветното министерство данни за преподавателите в юридическите факултети на основен и допълнителен договор. Юридическото лоби се сочи като една от причините за прокарването на лобистка поправка в закона за висшето образование, с която парламентът се отметна от идеята да забрани на "летящите" преподаватели да участват в акредитацията на повече от 1 университет. От тази лобистка поправка зависят както правните, така и всички модни факултети, при които настъпи ударно разрояване през годините, обяснява изданието.

Министър-председателят Бойко Борисов е уверен, че прокуратурата ще обяви тайните записи от телефонни разговори между него и Ваньо Танов за манипулация, отбелязва “Сега”. "Когато излезе проверката (на прокуратурата - б.а.), тогава ще коментирам, но аз съм сигурен, че това е манипулация. Сигурен съм, че като излезе проверката, ще видите", заяви вчера Борисов в Бургас. Миналата седмица близкият до Алексей Петров в. "Галерия" разпространи записи на телефонни разговори, за които изданието твърди, че са проведени между Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Там се чува гласът на премиера, който нарежда на Танов да прекрати проверка срещу пивоварната "Леденика", собственост на шефа на Федерацията по баскетбол Михаил Михов, която е била с отнет лиценз и е работила незаконно. Борисов призна, че все пак е имало разговор между него и Танов във връзка с "Леденика". Той обаче обясни, че не е искал от митническия бос да прекрати акцията, а само да установи дали тя е законна. А също и че от цялата история с "Леденика" не били настъпили никакви вредни последствия за държавата и бюджета.

Депутати от ГЕРБ настояват за драстични промени в правилника на НС, така че колегите им да бъдат накарани да работят ефективно и заплащането им да бъде съобразено с положения труд, информира “Сега”. Една от радикалните идеи е на съпредседателя на групата на мнозинството Красимир Велчев, който предлага да се въведе регламент, според който, ако в залата не присъстват повече от половината депутати от една група, никой от нея да няма право да взима думата при дебати. Според Велчев това задължение може да бъде вменено на шефовете на групи, които да бъдат принудени да осигуряват поне половината от своите депутати в зала. Това пък автоматично би трябвало да се отрази на заплащането на депутатите.

“Варненската "Хидрострой", управлявана от общинския съветник от ГЕРБ Николай Пашов, започна вчера строителството на пътния възел на пътя Бургас - Созопол и пътя Средец - Бургас. Първа копка на обекта направиха премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев”, четем в “Сега”. Проектът, който е за 4 млн. евро, е по програмата "Транзитни пътища V". Обектът се финансира със заем от Европейска инвестиционна банка и съфинансиране от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на договора е осемнадесет месеца.

Труд пише:

Системни и безпардонни крадци изнасят на малки части всички метални орнаменти от Софийския университет, пише “Труд”. “Крадат всичко, което може да се изтръгне, отвинти или откърти. Катерят се по покрива и оттам свалят медните ламарини. Качват се на невъзможни места, откачат лампионите, отвиват медните болтове и обкова на табелите на преподавателите. Ограбиха медната украса от тържествената зала”, оплака се отчаяният управител на най-старото висше училище у нас Борислав Ангелов.

За първи път от три години броят на сделките с недвижими имоти отбелязва ръст, научаваме от “Труд”. За третото тримесечие на 2010 г. са сключени 46 968 покупко-продажби на жилища, земя, бизнес имоти и др. Това показват данните от всички 113 служби по вписвания в страната. Увеличението спрямо същия период на 2009 г. е плахо - с миниатюрните 3%, но все пак пропадането спря.

Дневник пише:

МВР отказва да изпълни съдебно решение за отмяна на забрана за пътуване в ЕС на пловдивчанката Лиляна Кордова, въпреки че така нарушава директива на съюза и правото на свободно предвижване, съобщава “Дневник”. В официално писмо началникът на сектор "Български документи за самоличност" в МВР Камелия Ковачева заявява, че министерството не може да изпълни технически влязлото в сила решение на съда, което позволява на гражданката да пътува в ЕС. Причината според Ковачева е, че автоматизираната информационна система "Налагане на мерки за административна принуда" не позволява забраната за напускане на страната да се отмени частично само за ЕС, а да важи за останалия свят. Така вътрешното министерство нарушава правата на всеки в положението на Кордова, оправдавайки се съссофтуерно ограничение.

Още когато преди 10 дни избухна скандалът, започнал с тиражиране на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Дянков и заместника му Горанов, източници на "Дневник" от спецслужбите прогнозирали, че той ще намеси и Борисов. Сега същите източници очакват появата на още записи, включително пак на министър-председателя

 24 часа:

10 949 души са останали без контролни точки за 2010 г., казва пред “24 часа” началникът на "Административно-наказателна дейност" към Охранителна полиция Стойчо Костадинов. Голяма част от тези шофьори не са си върнали книжките и трябва да го направят, защото иначе ще им бъдат отнети принудително, след като започне работа новата онлайн информационна система в МВР. Това щяло да стане скоро. "Хора, върнете си книжките", призовава Стойчо Костадинов.

“Амфетамини, маскирани като соли за вана, се продават напълно необезпокоявано в специализиран магазин на столичния бул. “Витоша”. Това е т.нар. дизайнерска дрога - синтетични наркотици, в които е променена малко химичната формула, но не и ефектът”, четем още в “24 часа”. Те се продават официално като соли за вана и на тях има надпис да не се употребяват от хора. Но това са си синтетични наркотици, всъщност много по-опасни от истинските, които все пак са си природен продукт, обяснява вестникът.

 Монитор пише:

През март  ще бъде готов прототип на българска зарядна станция за коли, които се движат с ток, съобщава пред “Монитор” Илия Левков, председател на управителния съвет на индустриален клъстер „Електромобили”. Тя ще бъде във формата на малка колона и може да се инсталира на паркинги и други публични места.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати