29 Март 2024 г. Петък

Калфин призова посланиците - бивши агенти, да не подават оставки

2011-01-17 09:12:41
Евродепутатът от левицата и външен министър в кабинета "Станишев" Ивайло Калфин призова дипломатите, чиито имена бяха оповестени като сътрудници на бившата Държавна сигурност, да не подават оставка, както в декларация в петък настоя Народното събрание.

"Българските посланици не трябва да се поддават на глупавите "призиви" или "настоявания" на мнозинството в Народното събрание. Като български граждани те не трябва да толерират злоупотребата с власт, заобикалянето на законите, вменяването на колективна вина и лустрацията, за които депутатите говорят, но не смеят да заложат в закони", пише Калфин в блога си.

Според евродепутата дебатите около приемането на декларацията са поредният начин Народното събрание "да прахоса време и народни пари, да политиканства напразно и да противопоставя едни български граждани на други". 

Това, по думите му, правят "хора, които не могат да поставят и постигат национални цели, които се боят от темите, обсъждани в ЕС, подпират либидото си със скандали за вътрешна употреба и противопоставяне на едни групи българи на други", хора, "случайно и за малко попаднали в политиката", които преминават в "парад на комплексарщина и простотия".

Призивът на мнозинството в парламента към посланиците според Калфин е "безсилие и унижение на една държава". Аргументът му е, че посланиците са държавни служители, достойни хора, които изпълняват законите и Конституцията.

"Напълно неграмотно българският парламент се позовава на резолюция на европейските си колеги, в която обаче се казва, че "не може да има безспорен прочит на историята", че "нито един политически орган или партия може да има монопол върху достоверната интерпретация на историята", "че тълкувания на историята не могат да се налагат с гласуване с мнозинство в парламента", "че грешната интерпретация на историята може да доведе до насаждане на образ и расизъм" (European conscience and totalitarianism European Parliament resolution of 2 April 2009 on European conscience and totalitarianism)," пише Калфин. Това според него показва поредната неадекватност и липса на аргументи у мнозинството в българския парламент.

Според него, управляващите не смеят да обърнат намеренията си в закони, "защото дори и те знаят, че това е напълно недопустимо според европейските разбирания за демокрация и ако го направят, България ще изпадне в още по-силна международна изолация". Затова, по думите му, "подличко се крият зад друг – ако може посланиците сами да свършат мръсната работа, да се самообвинят и да се самооттеглят".

Вчера министърътна външните работи Николай Младенов съобщи, че вече започва процедурата за подбор на нови кандидати, които да сменят сегашните дипломати, посочени като агенти на ДС. "Волята на българския парламент е ясна и категорична - който смята, че е по-голям от българския народ, да не се съобрази с волята на Народното събрание. Нека всички да прочетат внимателно решението на мнозинството, което показва категорично, че и България, както останалите страни от Централна и Източна Европа, е готова да скъса с тази страница от миналото", каза вчера Младенов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати