20 Април 2024 г. Събота

Путин в "черния списък" на ЕС заради Ходорковски?

2011-01-17 08:59:40

Руският премиерВладимир Путин може да попадне в "черния списък " на Европейския съюззаради обвързаността му с делото срещу бившия собственик петролната компания "Юкос"Михаил Ходорковски и бившия ръководител на МФО „МЕНАТЕП"Платон Лебедев.

Това прогнозира в утрешния си бройвестник "Ню Йорк Таймс", но не уточнява източниците си.

Според изданието в списъка може да попадне ивицепремиерът Игор Сечин, както и следователи, прокурори и съдии, работили непосредствено по делото "Юкос".

На фигуриращите в списъка могат да им бъдат отказани визи. Освен това има възможност и за замразяване на банковите им сметки.

"Европа няма да се спре пред нищо, за това правата на човека в Русия да се спазват", заявява в интервю за вестника евродепутатът Кристина Оюланд.

Призиви за въвеждане на финансови и визови санкции на руски чиновници, свързани с делото "Юкос", са се чували и преди в европарламента.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек нарече делото срещу Ходорковски и Лебедев "лакмус" за спазването на законността и човешките права в Русия.

В края на миналата година Ходорковски и Лебедев бяха осъдени на 13,5 години затвор в рамките на т.нар. "второ дело" срещу "Юкос". Те бяха признати за виновни в разграбването на 218 милиона тона нефт и изпирането на пари, получени от реализацията им.

Според редица медии съдебното преследване на шефа на "Юкос" е предизвикано от скандал между Ходорковски и Путин. Самият Ходорковски лично е обвинявал Игор Сечин в изфабрукване на делото срещу себе си.

В средата на декември 2010 г. Европарламентът одобри резолюция, препоръчваща на страните-членки на Евросъюза да замразят активите на 60 руски държавни служители, за които се предполага, че са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски.

САЩ също обсъждат възможността за прилагане на подобни мерки.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати