19 Април 2024 г. Петък

Сидеров погна турски журналисти пред „Св. Ал. Невски"

2010-07-08 15:14:50

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров и активисти от партиятавлязоха в остър конфликт с представители на турската национална телевизия ТРТ на площада пред храм-паметник  „Св. Александър Невски".

Ерхан Тюрбед обясни, че е експерт за Балканите към Турската фондация за изследване на икономическите политики. По думите му екипът снима филм, който ще бъде излъчен в Турция.

По думите на Сидеров обаче екипът на медията няма разрешение от Столична община да снима на територията на София.

Разгневеният лидер на „Атака" махна турското знаме от репортерската маса на екипа и запита какво би се случило, ако българин постави българското знаме на централно място в Турция. 
Сидеров сам отговори, че подобен акт ще бъде последван от арест и допълни, че това може да се случи „в страната на свободата, където арестуват за изказано мнение".

„Вие сте се поставили в услуга на една пантюркистка линия, която застрашава целия балкански регион. Целият този район е обект на пантюркистка инвазия," категоричен е лидерът на националистите.

Тъй като турският журналист отговори на сръбски, тъй като се оказа, че е роден в западната ни съседка - Сидеров го посъветва - като роден в Сърбия човек, не служете на тази кауза - антиславянска, антиправославна, антибългарска, антисръбска и антибалканска кауза", заяви още Сидеров.

„В Турция имат амбицията да възстановят Османската империя по икономически път и вие го знаете прекрасно", продължи с обвиненията лидерът на националистите.

От своя страна Тюрбед се опита да обясни, че Турция няма никакви претенции към България и няма антиславянска политика.

Сидеров обаче бе категоричен - „Има и ние го знаем много добре, защото не се занимаваме от вчера с тези въпроси, ние не сме паднали с дъжда".

„Години наред сме проучвали тези теми. Наш дълг е да дойдем тук, да видим какво правите и да проверим дали няма да направите едно от поредните тенденциозни предавания за България", обяви Сидеров.

Проектът, по думите на Тюрбед, включва Сърбия, Румъния и България. „Преди 6 месеца се свързахме с министерството на външните работи, бяхме одобрени и получихме разрешение да снимаме в България", подчерта още той.

По инициатива на турската обществена телевизия ТРТ специалният влак ще обиколи 9 държави от региона и в преки предавания ще свърже културите им.

Днес прякото излъчване е пред храм „Александър Невски", а специален гост на екипа от турската медия трябва да е министърът на културата Вежди Рашидов.

50-дневното пътуване с влак ще търси какво свързва балканските народи - това е идеята на предаването "Балкански експрес" на турската телевизия.

В 37 преки включвания водещите ще покажат историческите забележителности, местната култура и съвременния облик на най-големите балкански градове.

Спонсори на проекта са турска банка и мобилен оператор АВЕА.

Междувременно представители и на ВМРО посрещнаха сплакати „Турция не е Европа" пътуващите в така наречения „влак на дружбата".

По думите на воеводите в „Балканския експрес" участват турски журналисти, които снимат репортажи, в които „откриват за сънародниците си" турското наследство на Балканите и проверяват как се справяла България с интеграцията.

По техни данни, турските журналисти ги дезинформират, че 85 % от населението на Казанлък е турско.

Припомняме, по-рано днес в парламента лидерът на Атака алармира, че „Бултюрк" - организация на изселници от България в Турция, прави социологическо проучване сред населението на градове с преобладаващо мюсюлманско вероизповедание дали искат населените места, в които живеят да носят арабско-турски имена.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати