26 Април 2024 г. Петък

Три нови хеликоптера по Шенген ни пазят границите

2011-01-16 10:25:45

Три нови хеликоптера, доставени по Инструмента Шенген за Главна дирекция „Гранична полиция”, пристигнаха в България на правителствения ВИП на летище София. На официалната церемония по представяне на хеликоптерите присъства министър-председателят Бойко Борисов.

Присъстваха още комисар Захарин Пенов, директор на ГД „Гранична полиция”, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР Калин Георгиев.

"С доставката на тези хеликоптери, заедно с предишните, както и с катерите, движещи се както по Дунав, така и по Черно море, мисля, че сме готови технически за присъдиняване към Шенгенското пространство", каза премиерът Бойко Борисов.

Общата стойност на хеликоптерите е 29 283 000 евро. Летателната техника ще се използва за въздушно наблюдение на външните граници на ЕС.

"България върви уверено по своя път. Да, всички знаете, че България се нуждае от технологично време, докато дойдат ето тези последни хеликоптери.

Побързаха да ни атакуват по-рано, че не сме готови за Шенген", коментира още Борисов. Министър-председателят пожела на екипажите на трите хеликоптера безаварийно да пазят границите на Европа.

"Ангажиментът, която всяка една страна има, когато се присъединява към Шенгенското пространство, е постоянен, както и отговорността след влизането в него.

Не могат да бъдат правени компромиси в тази посока, така че българското правителство и МВР си изпълняват своите ангажименти по окомплектоването с най-добрата техника, която може да бъде закупена и да бъде използвана от българската гранична полиция, за да може да изпълнява своите ежедневни функционални задължения по опазване на външната граница", каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

"В края на месец февруари ще бъдем готови с последните мерки, предприети от правителството, по изпълнение на изискванията за присъединяване към Шенген, добави той.

Въздушното пространство се охранява и от добри прожектори, за да бъде възможно от по-големи разстояния да бъде локализирано влизане в територията на страната на емигранти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати