25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: Великите сили са доста влюбени в нас

2010-07-08 12:39:18

Помолих "Нова телевизия" (Novatv.bg) не само да излъчат репортажа, но и да съобщят за намесата на Лъчезар Иванов, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви тази сутрин.

От думите му стана ясно, че той е знаел за подготвяния репортаж за "улицата на митничарите" край София.

Според Борисов, проф. Кушлев - председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, "трябва да се занимае с тази улица" и да провери собствениците.

Премиерът заяви, че директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов му е съобщил за натиска от страна на Лъчезар Иванов относно назначаването на Сергей Бранков за началник на митницата в Калотина и го е предупредил, че при следващо подобно прегрешение ще бъде наказан.

По въпроса за корупцията Борисов попита как може медиите да мълчат за Ахмед Доган, който като мандатоносител е взел над 1 млн. лв. по консултантски договор, което по думите му е узаконена корупция.

Трябва обществен натиск, каза още Борисов, като посочи като корумпиран и Румен Овчаров.

"От нито едно действие на нашите депутати не е настъпило вредно последствие, а от техните действия е настъпило... И всеки следващ наш депутат трябва да знае - ако направи нарушение, пада от всички постове", каза лидерът на ГЕРБ.

До този момент много ясно спазваме своята евроатлантическа ориентация, коментира още Борисов.

"Когато американската страна и президентът Обама ни призоваха да приемем затворник от Гуантанамо, ние се отзовахме веднага и МС взе решение.

Когато ни попитаха как ще реагираме за общата ПРО на НАТО в Европа – ние веднага се отзовахме", каза премиерът.

Великите сили са доста влюбени в нас като държава и много искат да имат влияние в България,

каза Борисов.

Според него в определени моменти или руската страна, или американската страна се раздразват от по-голямата активност на едните или другите.

Премиерът посочи, че няма как да огласи договорите за доставката на газ, защото са търговска тайна и за огласяването им има санкции.

Познавайки тези договори обаче, ние поставихме условие на руската страна - да махне посредниците, каза той по повод притесненията на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик за това какво плаща българския потребител.

В продължение на 20 години са се взимали комисионни чрез посредниците, които и в момента продължават да настояват да участват в търговията с газ от Русия за България, обясни Борисов.

"Досега не беше поставян на премиера Путин въпросът, че искаме да се махнат посредниците. Ние искаме да знаем колко и какви пари взимат посредниците и искам правителството да работи 100% с държавната фирма на Русия - "Газпром", заяви премиерът.

Мен специално не ме интересува къде отиват и откъде идват комисионните на посредниците, има хора, които се занимават с тази работа и затова не случайно съм дал договорите на прокуратурата, каза още той.

Премиерът повтори, че АЕЦ "Белене" е просто един гьол за 2 милиарда.

Сега Борисов е на мнение, че референдум за строежа на АЕЦ "Белене" е напълно излишен.

Въпросът е единствено колкото ще струва централата сега, толкова да струва и след седем години.

"Белене" има едно единствено ценно нещо – има разрешение за строителство от Европейската комисия, добави премиерът.

За проекта "Набуко" Бойко Борисов коментира, че работи много добре като проект. “Южен поток" не се бие с "Набуко" в България – това са транзитни такси, поясни той.

Не съм слушал песента на Веселин Маринов за МВР,

нито съм бил на концерта в НДК, коментира премиерът по една от популярните в медиите и форумите теми напоследък.

Когато нещо не ми харесва, премествам станцията, измъкна се без да даде оценка за песента Борисов. Който иска, да напише друга, добави той.

Преди това той се подразни от въпроса на водещия на кого е вдигнал мерника и отвърна, че не го прави с никого. Борисов обаче се оплака, че докато е на власт няма приятели и даде за пример отново Лъчезар Иванов, който му бил доктор от 20 години. 

източник: vesti.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати