26 Април 2024 г. Петък

Р. Петков: Цветанов лъже по принцип

2011-01-15 17:15:01

"Вътрешният министър Цветан Цветанов врътна премиера по един много циничен начин", каза пред Дарик радио депутатът от Коалиция за Българя и бивш вътрешен министър Румен Петков в коментар за скандалите около излезлите записи с телефонни разговори.

Той изрази скептицизма си около това дали ще има автентична проверка на записите от страна на прокуратурата. "Няма съмнение, че става дума за специални средства. Аз поставям няколко въпроса вече от месеци – разработван ли е Танов.

Първо вътрешният министър заяви – не. След това се оказа – да. Т.е. вътрешният министър излъга населението. Той по принцип лъже. Това е една от отличителните му черти.

За подготовката ни за членството в Шенген излъга най-цинично. Първият план за Шенген съм го готвил аз, вторият Михаил Миков, третият план, за съжаление, най-слабият, което всъщност ни спъна за Шенген, го е готвил Цветан Цветанов.

Това е истината и това е лесно проверимо. Втори път бяхме излъгани, ако се върнем за СРС-та – аз настоявах да се каже кой е заявителят. Аз настоявам за независима комисия в парламента по тези въпроси.

Третото, което прави впечатление е, че г-н Танов говори като човек, който е убеден, че е подслушван, с което е изключително коректен към всички онези, които изпързаля.

Той не си слуша министъра какво говори. Министърът обяснява как не могъл да отиде на съвещанието, защото той не го слуша, а той говори за историята и за министър-председателя с надеждата, че това ще стигне до министър-председателя.

Съмнявам се, че министър-председателя е информиран за това, че Танов е подслушван. Тук сме свидетели на една класическа схема, в която човек с необходимите опит и знания, защото г-н Танов е бил предупреден, че е включен в мероприятие още първата 10-15-дневка на март месец.

Танов е активен участник, той им дърпа езиците. Защо до скандалното съвещание, за което говорят и Танов и Странджев, такива разговори няма, защо това стартира след това?

Това е отпорът, това е реакцията, това е манталитетът на г-н Танов. Но това е много изкривена картина. Той ги пързаля съвсем по другарски.

Не мога да коментирам автентичността на тези записи, но ме притеснява това, че се бави проверката на прокуратурата. Не знам има или няма зависимости, но контрабандата е в небивали размери”, коментира Румен Петков.

По думите му през 2010 г. 1,5 млн. българи са били подслушвани.

"Необходимо е да се направи един сравнителен анализ на използването на СРС-та, като мащаб, брой на подслушвани български граждани в последните 10-12 години. Аз си спомням 2007 г. за 6500 СРС-та годишно беше невероятен скандал.

Миналата година, 2009, бяха 12 хил., тази година няма да са под 18 хил. По мое време беше правен анализ за активните комуникации на един такъв обект. Те отиват на около 100 абоната месечно.

Т.е. не е необходимо човек да е завършил математика, за да сметне, че реално в България през 2010 година са подслушвани 1,8 млн. български граждани минимум. Хайде, приемам, че има повторяемост тук-там, но 1,5 млн. български граждани са били на контрол. Цифрата е реалистична”, каза още Румен Петков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати