23 Април 2024 г. Вторник

Цветанов: СРС-та не пречат на реформите

2011-01-15 17:14:22

"Случващото се със записите и стенограмите няма да повлияе на правителството да продължи по същия път на реформи", каза вътрешният министър Цветан Цветанов по повод оповестените публични разговори на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов..

"Всичко, което наблюдаваме, е да се прекърши устрема на правителството в борбата срещу организираната престъпност и да не могат да се реализират тези политики, които прави това правителство. Уверявам ви, че всичко, което се случва, няма да повлияе на устрема за реформи и ще продължим по същия път”, заяви той.

Според Цветанов в сценария на това, което се случва, е то да продължи до май-юни месец, където може би там трябва да бъде някакъв особен акцент.

"Когато пристигне едно официално писмо, естествено е, че в съвсем кратки срокове ще бъде отговорено. Това, което излезе в публичното пространство от вчерашното изказване на ЕК, е дали в България използването на СРС е със санкцията на съдия. В България всички СРС са с разрешение на съдия", коментира Цветанов.

"Важно е дали записите, които се тиражират в публичното пространство, са регламентирани. В момента това, което мога да кажа е, че говорим за хипотеза на записи, които се тиражират в публичното пространство и
никой не знае източника, смята той.

Не искам да коментирам нещо, което никой не знае какво е. Има назначено досъдебно производство от прокуратурата, и когато приключи тази проверка, прокуратурата може би ще оповести всички данни", каза Цветанов.

"Всички знаете какви са усилията, които полага българското правителство в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и всичко, което беше оповестено публично, и от докладите и оценката, което беше дадена за страната по механизма за оценка.

Това не е угодно на организираната престъпност и на всички, които са били свързани с нея или са изпаднали в зависимост от нея”, каза вътрешният министър.

Цветанов съобщи, че е знаел още десетина дни преди да излезе информацията, че той е бил в ДС, че това ще се случи.

"Коментирахме това с премиера с насмешка", заяви Цветанов.

"През последните години технологиите са напреднали много и има възможност много частни структури, които са част от организираната престъпност, да закупуват подобни технически съоръжения.

Ние не можем да контролираме този процес към настоящия момент в пълния обем. Там, където има необходимост и там, където има информация, че има подобна техника, тя се изземва.

Но това не е толкова елементарен процес, защото когато се обсъждаше възможността за ползването на разпечатките от МВР, видяхте колко много проблеми възкникнаха от това и създаването на усещането, че МВР с изграждането на директната връзка с мобилните оператори, ще може да злоупотребява.

Аз задавам въпроса - как и по какъв начин се контролират мобилните оператори в България", коментира още Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати