18 Април 2024 г. Четвъртък

Руските медии: Тръгва размяната на шпиони със САЩ

2010-07-08 12:11:33

Руските медии публикуват подробности по предстоящата „сделка“ за размяна на „руските шпиони“ в САЩ срещу осъдени за шпионаж руснаци.

„Комерсант“ посочва, че на 8 юли излежаващият в Русия присъда за държавна измяна учен Игор Сутягин и останалите участници в размяната ще заминат със самолет за Виена.

Това съобщи майката на Сутягин, която допълни, че във Виена с Игор Сутягин ще се срещнат служители на британските спецслужби, заедно с които той ще замине за Лондон.

Не е известно за къде от Виена ще заминат останалите участници в размяната.

Междувременно десетте, задържани в САЩ в края на юни по подозрение в пране на пари, фалшифициране на паспорти, използване на чужди имена и работа в полза на чуждо правителство, вече са отведени в Ню Йорк, където се очаква да им бъдат повдигнати обвинения, посочва ВВС.

„Комерсант“ пък от своя страна отбелязва, че всичките десет задържани „шпиони“ са отведени в Ню Йорк, откъдето могат да излетят за Русия.

Индиректно това е било потвърдено от един от адвокатите в САЩ, който е съобщил за изданието, че на 8 юли ще се случи „събитие, което кардинално ще повлияе на хода на нещата“.

Досега беше съобщено, че общо от Русия ще бъдат изпратени 10 души. 

Освен вече споменатия Сутягин медиите говорят с много висока степен на вероятност за бившия полковник от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал, осъден за шпионаж в полза на Великобритания.

Източници на „Комерсант“ от спецслужбите говорят и за бившия сътрудник на Службата за външно разузнаване на Русия Александър Запорожски, осъден през 2003 г. за шпионаж и агента на ЦРУ Александър Сипачев, осъден през 2002 г. 

Тази информация обаче не е потвърдена. 

От своя страна „Време новостей“ съобщава, че „шпионската размяна“ е била организирана по инициатива на САЩ.

Това са казали пред изданието роднини на Игор Сутягин, които са получили информацията от самия него. 

Ученият е разказал още, че американската страна е поставила условие да бъдат разменени еднакъв брой хора и сама е съставила списък на лицата, които иска да получи.

Самият Сутягин пък, както са посочили хора, близки до него, е бил принуден напълно да признае вината си в държавна измяна, за да участва в размяната. 

По време на цялото наказателно преследване срещу него ученият отричаше да е виновен, но сега не е можел да се откаже от „сделката“, защото в противен случай би я поставил под заплаха от провал, посочва Lenta.ru.

 

ВВС изтъква обаче, че засега нито руската, нито американската страна са коментирали официално възможността за размяна на „шпиони“.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати