20 Април 2024 г. Събота

Производители: Хлябът поскъпва с 20% до две седмици

2011-01-15 10:52:54
Новата цена на хляба ще стане ясна до две седмици и най-вероятно ще бъде с 15-20% по-висока. Това стана ясно от изказвания на производители след първото за тази година извънредно заседание на консултативния съвет по зърно, свикан по искане на Министерството на земеделието и храните.

Срещата се наложи, след като в началото на седмицата производители и търговци обявиха, че се очаква скок в цената и на хляба, и на олиото. Вчера стана ясно, че производителите на хляб преговарят с търговските вериги за нови цени.

"Няма основания от началото на годината досега цената на хляба да се е увеличила с 15-20%, нито олиото да струва над 5 лв.", каза министърът на земеделието Мирослав Найденов, като визираше точен период от няколко дни в началото на годината.

С думите му пред него се съгласиха както производителите, така и мелничарите, но по-късно обясниха пред медиите, че всъщност хлябът ще поскъпне, но не искат да казват точен процент, за да не ги заподозре Комисията за защита на конкуренцията в картелно споразумение.

Те обаче признаха, че са заявили с 15 - 20 на сто по-скъп хляб пред търговските вериги. "Обещахме на министър Найденов да не говорим в проценти, но според правените досега секторни анализи тенденцията е към поскъпване", каза Николай Тапаров, председател на Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари.

От Комисията за защита на конкуренцията обясниха пред "Дневник", че към момента не са започнали разследване на пазара на хляб, но внимателно го следят. Ведомството има право да се самосезира, ако заподозре, че представители на бранша договарят помежду си цените на хляба. "Няма никаква драма, работим в пазарна икономика, може да вдигнем цената с 0.60 или 0.80 лв. или да я намалим, ако поискаме. В случая става въпрос за световна тенденция за поскъпване на зърното, която ще важи за всички", каза още Тапаров.

Самият министър на земеделието обясни, че управляваното от него ведомство няма как да влияе върху цените на даден продукт. Ведомството обмисля да засили проверките за качеството на хлебни изделия в големите търговски вериги, които според информация на хлебопроизводителите оказвали натиск върху тях. "Точните им думи бяха, че бедният български производител спонсорира богатите търговски вериги", каза Найденов.

"Истинската себестойност на белия хляб с грамаж от 0.700 кг е 1.06 лева, в състояние на сива икономика от 60% тя не може да бъде достигната. Производителите, които си плащат всички данъци, не би трябвало да могат да продават на по-ниска от тази цена", обясни Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите. Той се оплака от непрекъснат натиск на големите търговски вериги в страната за изкуствено задържане на цените на хляба.

"Търговските вериги ни принуждават да продаваме на по-ниски цени, да правим определен брой промоции и да плащаме всякакви такси, като например входни и за обновяване на щандове", каза още Попов. Според отговор на телефона на потребителя в "Метро" - "никой не би могъл да каже каква ще е цената на хляба след две седмици и към момента няма информация, че той ще поскъпне". Подобен отговор беше получен и от потребителския телефон на "Пикадили".

Зърното ще е достатъчно

Земеделският министър увери, че през тази година няма да има недостиг на зърно за хляб. От асоциацията на мелничарите потвърдиха информацията. "В България има достатъчно брашно, поскъпването му е неизбежно, защото такива са световните тенденции", обясни председателят на съюза на мелничарите Савина Влахова. По думите й "няма място за драми и увеличението ще продължи през следващите една-две години". Необходимото количество зърно в страната до получаване на новата реколта е 897 хил. тона, от които 550 хил. ще бъдат използвани за производство на хляб, а 347 хил. тона за фуражи. От министерството на земеделието са изчислили, че страната може да изнесе още 486 хил. тона зърно, без да пострада хранителният баланс в България. Производители все пак предупредиха, че износът крие риск от недостиг на жито до края на годината.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати