19 Април 2024 г. Петък

Голямото БГ преброяване

2011-01-14 23:52:30

Колко точно сме българите, живеещи в страната, към кои градове са мигрирали най-много хора, какъв е броят на двойките във фактическо съжителство? 

Точните отговори на тези въпроси ще бъдат ясни, след като приключи преброяването на населението и жилищния фонд в страната ни.

До старта остава по-малко от месец – преброяването ще започне на 1-ви и ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни обаче преброяването ще се извършва само по интернет, а из страната няма да обикалят анкетьори. Така че ако между 1 и 9 февруари някой се представя за такъв, той очевидно лъже.

„Апелът ни е хората да реагират моментално, въобще да не влизат в контакт с тези лица и да сигнализират за тези случаи“, каза Финка Денкова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ. 

На 10 февруари преброителите вече ще тръгнат по домовете. Те ще посещават къщите между 8.00 и 20.00 часа. Трябва да се представят по име и да носят карта, с която да се идентифицират.

Всяка карта има уникален номер, така че ако имате съмнения в човека, може да позвъните на телефон 0700 16 310 (на цената на един градски разговор), да продиктувате номера и да разберете дали срещу вас стои анкетьор на НСИ. 

На този телефон, както и на още три мобилни телефона - може да задавате въпроси, ако имате затруднения с попълването на анкетните карти в интернет.

Взети са мерки срещу евентуални злоупотреби с лична информация от страна на преброителите, контрольорите и всички служители, които обработват данните от преброяването. 

Те са подписали клетвени декларации, а санкциите за злоупотреба с информацията са от 2000 до 6000 лева, като е предвидена и наказателна отговорност.

Полицаи, военни, служители на митническите и данъчните служби не могат да бъдат преброители. От НСИ гарантират, че сред анкетьорите няма и лица срещу които са постановявани наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение.

От назначените на граждански договори преброители не е изисквано да предоставят свидетелства за съдимост, но от националната статистика увериха, че е извършена проверка, без да бъдат нарушавани правата на хората.

Не сте длъжни да пускате анкетьорите в домовете си, напомнят от НСИ. Преброяването може да бъде извършено, например, на площадката пред апартамента.

Участието в него обаче е задължително. При отказ е предвидена глоба от 120 лева.

Все пак в анкетната карта има въпроси, на които може да се отговори по желание. Това са въпросите за етническа принадлежност, майчин език, религиозност и вероизповедание. Пожелателен е и въпросът за здравния статус.

Преброяването по интернет – лесно и удобно 

За първи път тази година преброяването може да бъде извършено в интернет – между 1 и 9 февруари включително. За целта трябва само да имате електронна поща и да влезете на страницата на Националното преброяване. Регистрирате се с три имена, ЕГН, номер на лична карта и електронна поща и получавате парола за достъп.

Анкетната карта в електронен вариант не се различава от хартиената, а попълването й отнема средно 10-15 минути. След като приключите с отговорите на въпросите, се генерира уникален код, който трябва да запишете и да продиктувате на преброителя, когато почука на вратата ви.

Онлайн анкетната карта може да бъде попълвана само от територията на страната. Потребители, живеещи в чужбина, няма да имат достъп до нея.

Електронното преброяване е изключително удобно, защото може да се извършва по всяко време на денонощието.

Електронното преброяване обаче ще бъде обезмислено, ако в анкетната карта не са описани всички хора, живеещи в даденото жилище. В противен случай, когато домът бъде посетен от преброител, ще трябва отново да се попълват анкетни карти.

Веднъж получил парола за електронно преброяване, човек може да преброи не само собственото си домакинство. Така например може да преброим нашите баби и дядовци, или познати, които нямат интернет, стига те да ни се доверят. 

Достатъчно е просто да направим нова регистрация с личните данни на едно от лицата, чието домакинство ще се брои.

Броим се първи в ЕС 

През тази година ще се извършат преброявания на населението в цяла Европа. В България то ще започне преди преброяванията в останалите страни-членки на Европейския съюз.

За първи път тази година преброяването у нас се извършва по единните за общността критерии.

У нас ще се преброяват всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно в страната.

Българите, които живеят в други държави за период от над 1 година, ще бъдат преброявани там. Това важи и за студентите – те ще бъдат включени в преброяването на населението на държавата, в която учат. 

Ще се регистрират жилища и жилищни сгради, независимо дали са обитаеми, като анкетьорите няма да искат информация от хората за броя на жилищата, които притежават, а само за дома, в който живеят в момента.

Това е 17-ото поред преброяване, което се извършва в страната ни. Обикновено преброявания на населението се правят през 10 години.

Статистиката сочи, че населението в България е било най-многобройно през 1985 г., когато са достигнати почти 9 милиона души. От тогава до 2001 г., от когато е и последното преброяване, страната е загубила 680 хиляди души заради интензивните миграционни процеси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати