20 Април 2024 г. Събота

Президентът на Тунис падна, извънредно положение в страната, небето е затворено

2011-01-14 21:34:00
След седмица на все по-бурни протести управлявалият над две десетилетия президент на Тунис Зин ел Абидин Бен Али е спрял да изпълнява задълженията си и премиерът Мохамед Ханучи временно ще поеме функциите на държавен глава.

"Тъй като президентът временно не е способен да изпълнява задълженията си, беше решено премиерът временно да поеме неговите правомощия", заяви лично Ханучи по националната телевизия. Не е ясно какви са причините за временната "неспособност" на държавния глава.

Според агенция "Ройтерс" обаче Бен Али е подал оставка, а телевизия "Ал Джазира" твърди, че той е напуснал страната. 74-годишният Бен Али е едва вторият президент на Тунис след обявяването на независимост от Франция през 1956г. Той бе преизбран през 2009г. с почти 90% от подадените на изборите гласове.

В петък властите обявиха извънредно положение, полицейски час от 17 до 7 часа, забраниха събиранията на публични места на повече от трима души и разрешиха на силите за сигурност да стрелят срещу всеки, който не изпълнява заповедите им или се опитва да избяга.

Армията пое контрола над основното международно летище "Картаген". Въздушното пространство над страната е закрито. Британската туристическа агенция "Томас Кук" започна преди няколко часа да евакуира около 1800 свои клиенти от страната.

В насилието през седмицата загинаха поне 23 души.Само в нощта срещу петък жертвите са били 13, а според правозащитни организации през последните седмици загиналите в сблъсъци са поне 60.

Засега не е известно местонахождението на президента Бен Али. Според телевизия "Ал Джазира" той е пристигнал в Париж.



Държавната телевизия съобщи, че президентът Зин ел Абидин Бен Али е разпуснал правителството и парламента и е дал на премиера Мохамед Ханучи мандат да състави нов кабинет. До половин година ще се проведат парламентарни избори.

"Потвърждавам, че армията е на летището. Бронирани коли обкръжават комплекса. Въздушното пространство е затворено", коментира официален представител на въпроса вярно ли е, че членове на президентската администрация бягат от страната.

Опозиционният лидер Хамма Хамами от забранената Туницийска работническа комунистическа партия бе освободен три дни след като бе задържан.

Властите неуспешно опитват да удържат протестите срещу влошеното социално положение, ограничаването на човешките права и продължаващото вече 23 години управление на президента Бен Али, съобщава "Ройтерс". В началото на седмицата бяха затворени училищата и университетите.

Държавният глава направи през последните дни две обръщения към нацията, в едно от които обеща да не се кандидатира на следващите избори през 2014г., да намали цените на основните стоки, да вдигне цензурата, "доколкото медиите уважават нашите ценности и професионализма", и да забрани на полицията да стреля с бойни куршуми, освен ако не действа при самозащита.

Това обаче не намали напрежението и в петък хиляди тунизийци протестираха в столицата пред правителствените сгради като в един момент силите на реда атакуваха с палки и откриха стрелба във въздуха.

Демонстрантите не се отказват имнозина от тях открито скандираха "Народен съд за президентската фамилия" и "Искаме хляб, не щем Бен Али".

Дим от горящи барикади се издигаше в петък след сблъсъците пред вътрешното министерство.



Кой е и.д. президентът?


- Мохамед Ханучи е роден на 18 август 1942г. в Сус, крайбрежен град на около 100 км южно от столицата Тунис

- Учи икономика в университета и като част от специализацията си кара стаж във финансовото министерство на Франция

- Той е част от екипа, който влезе в администрацията, когато Бен Али бе назначен за премиер от предишния президент Хабиб Бургиба

- През 1987г. Бен Али успя да накара лекарски екип да обяви Бургиба за негоден да управлява. Самият Бен Али стана държавен глава и назначи Ханучи за финансов министър, а по-късно – за министър за международното сътрудничество и инвестициите

- Ханучи бе назначен от Бен Али да премиер на 17 ноември 1999г.

- Министър-председател играеше водеща роля в опита да се овладее кризата в страната, уволни вътрешния министър и даваше интервюта за световните медии, за да обясни действията срещу протестиращите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати