Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow Наука и образование arrow БГ учен: Комета ще удари Земята

БГ учен: Комета ще удари Земята

  Print E-mail
2011-01-14 10:38:39
източник: actualno.com

Слънцето през втората половина на декември бе подложено на истинска "кометна атака" – в течение на десет дни в светилото се забиха над 20 комети, съобщи НАСА. "Кометната атака" започна на 13 декември и завърши на 22 декември 2010 г. Крият ли тези удари някаква опасност за живота на Земята?

По думите на астронома от Националната астрономическа обсерватория на Рожен Никола Петров Земята ще бъде ударена от комета. Въпросът е кога.

Всеки месец средно на Слънцето падат минимум от четири до шест комети. Това не е абсолютно необичайно, но е смущаващо, смята Петров. 
Ако комета е на път да удари Земята, учените ще я забележат 10-20 дни преди удара.
"Земята, Слънцето и Слънчевата система обикалят около центъра на нашата Галактика със скорост от около 210 км в секунда. Ние обаче не обикаляме в плоскостта, идеалната плоскост на Млечния път и образно един път ние сме под тази плоскост, а друг път над нея. На всеки 50 млн. години ние пресичаме плоскостта на Млечния път, гравитационната плоскост. Когато я пресечем, се получава т.нар. гравитационен резонанс. Той дава смущения в положението на кометите, които в Слънчевата система са най-много, но се намират на разстояние 50-80 пъти разстоянието Земя-Плутон, наричано още Облак на Орт", обяснява Петров, предаде Фокус.

"Тези комети са се образували по време на формирането на планетите и Слънцето в Слънчевата система, но от инертните сили са изхвърлени в покрайнините на Слънчевата система, стоят там и когато системата премине през плоскостта на Галактиката-Млечния път, те се разбъркват и някои от тях се насочват по посока на Слънцето. Необходими им са между 10 и 15 млн. години, за да го достигнат. Има много комети, които изобщо не са изследвани, като заради това постоянно се откриват нови, пристигащи към нас", допълва астрономът.

Смята се, че преди около 65 млн. години динозаврите са изчезнали след голям катаклизъм, породен от сблъсък на Земята с комета.Колко голяма комета би могла да причини катаклизъм на Земята?

Кометите, падащи върху Слънцето, са малки и са с диаметър от няколко десетки метри до 1 км. Средните са с диаметър до 3-4 километра. Ако комета с диаметър около 20 км, т.е. голяма комета, падне в Европа, само ударната вълна би разрушила всички сгради на континента. Такива комети вече са минавали. 

През 1997 г. всички наблюдавахме комета „Хейл Боб”. Тя бе с диаметър около 40 км. Една такава комета би причинила такъв катаклизъм на Земята, че след нейния сблъсък всички големи живи същества над 30 килограма на Земята биха умрели. Могат обаче да се вземат мерки, като хората се скрият в специални помещения. Радиацията обаче след сблъсъка, запрашеността на атмосферата, ще доведат застудяване или затопляне, което ще предизвика сериозни климатични изменения за много кратко време, което е по-сериозният постфактор от сблъсъка.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, ...
  Новини МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат учебните ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда.Борисов каза това след ...
  Новини Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отлагат ...
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?