19 Април 2024 г. Петък

Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген

2011-01-14 10:18:55

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници, не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите. 

Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт. 

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск. 

Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процесът по присъединяването ни не може да се придвижи напред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информационна система у нас, където заключенията са положителни.

Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация.

Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите, у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.

Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати