25 Април 2024 г. Четвъртък

Българите са "отличници" по дишане на прах и отрови

2011-01-13 22:58:22
Българите, които вдишват отрови над нормата, са близо четири пъти спрямо средното за Европейския съюз, над половината от населението е  изложено на завишени нива прах, страната е шампион по лошо управление на отпадъците и по енергийна неефективност.

Това са основните заключения в представения от екоминистерството в четвъртък доклад " на Европейската агенция по околна среда. Докладът обобщава данни от изследвания, правени в продължение на няколко години.

Експертите са констатирали много висок дял сред българските граждани, изложени на риск от наднормени отрови във въздуха - през 2009 г. техният дял е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 %. Става въпрос за високо съдържание освен прах и на озотни и серни окиси, озон и др. вредни вещества.
На наднормена запрашеност са изложени около 57 % от българите.

Според европейската директива за чистотата на въздуха всяка държава има право на не повече от 35 превишения на нормата за концентрация на фин прах годишно в дадена точка за измерване на емисиите. В България обаче във всички измервателни пунктове този лимит е превишен, каза директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова.

Заради това страната рискува наказателна процедура от Европейската комисия и за неспазване на нормите за чистотата на въздуха. По данни на Европейската агенция по околна среда годишно 5 млн. души в Европа умират от прекомерна му запрашеност.

Според ековедомството проблемът със замърсения въздух у нас се дължи главно на неуредените транспортни проблеми градовете, силно нарасналия брой на автомобили, както и на използването на твърди горива за отопление през зимата. Министър Нона Караджова напомни, че общините с наднормено съдържание на прах са задължени да имат списък с мерки за решаване на проблема в програмите си за чистотата на въздуха.

В края на 2009 г. в отговор на запитване от България Европейската комисия отказа да даде отсрочка за изпълнението на това задължение. Тогава стана ясно, че 30 общини, които имат редовни замърсявания с фин прах, не са изработили такива програми. ЕК даде срок на България до края на март тази гозина да е готова с допълването на програмите. Въпреки че остават броени месеци до крайния срок, до момента никоя от тези общини не е предала адекватна програма, каза Караджова.

София, която е сред 30-те общини нарушители, няма да е готова с актуализиране на програмата за чистота на въздуха до края на март, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Причината е, че общината още няма точни данни за замърсяванията от транспорта и битовото отопление и не може да направи изискваното от евродирективата компютърно моделиране на източниците на замърсяване.

"За ограничаване на трафика в София може да се говори едва след няколко години, когато общината ще е осигурила алтернативен транспорт", посочи Бояджийска, имайки првид завършване на планираните нови отсечни на метрото.

Изследването посочва България като европейски "шампион" по лошо управление на отпадъците. Страната вече има открита процедура от ЕК по този проблем, която вече е в съдебна фаза. Причината е, че над 90 % от битовата смет продължава да се депонира, въпреки условията на еврокомисията за разделно събиране, компостиране и изгаряне. В другия край на класацията е Швейцария, съобщи Ваня Григорова, където отпадаците са управляват така, че в почвата не попада нищо от тях.

Другата нерадостна шампионска титла за България в документа е свързана с енергийната й неефективност. Докладът отчита, че количествот енергия, използвана за производство на единица брутен вътрешен продукт страната, е около 5 пъти над средното за ЕС. Това отнема от конкурентоспособността на българската икономика, посочват експертит.

Друга отчетена особеност за България е рязкото увеличение на земите с променено предназначение. Докато през 2000 г. тези площи са били 600 дка, то през 2007 г. вече са 4 442 дка и особено, или над седем пъти повече. Когато това са земи от горския фонд, това представлява проблем, каза Григорова.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати