19 Април 2024 г. Петък

СБ: Ръстът на световната икономика през 2011 г. ще е 3,3%

2011-01-13 15:34:20

Световната икономика преминава от фаза на следкризисно оживление към фаза на бавен, но стабилен ръст, който ще продължи през 2011 г. и 2012 г. , се казва в доклада на Световната банка (СБ) „Глобалните икономически перспективи за 2011 г.“.

"В повечето развиващи се страни брутният вътрешен продукт (БВП) излезе на равнища, които биха се наблюдавали при отсъствие на цикъла спад-подем. Макар че прогнозата е за стабилен ръст до края на 2012 г., оздравяването на икономиките на редица страни с развиващи се пазари в Европа и Азия и някои страни с високи доходи на населението остават нестабилни.

Ако на национално равнище не бъдат взети мерки за коригиране на ситуацията, високата задлъжнялост на домакинствата, безработицата и слабостта на жилищния и банковия сектор вероятно ще станат спирачки за икономическия подем“, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.

По оценка на експертите от СБ ръстът на световния БВП, който за 2010 г. по предварителни данни е 3,9%, през 2011 г. ще се забави до 3,3%, преди да стане 3,6% през 2012 г. БВП на развиващите се държави се очаква да нарасне със 7% през 2010, с 6% през 2011 и с 6,1% през 2012. Те ще продължат да изпреварват увеличението в страните с високи доходи на населението, което се прогнозира да е 2,8% през 2010, 2,4% през 2011 и 2,7% през 2012.

В региона на Европа и Централна Азия се очаква след спада на БВП с 6,6% през 2009 г. икономиката през 2010 г. да нарасне с 4,7% благодарение на дълбокото преструктуриране, проведено в няколко страни.

БВП в България, Киргизстан, Литва и Румъния през 2010 г. остана без изменение или дори се сви и очакваният ръст на обема на икономиката в тези страни е само 2% за 2011 г. и 3,3% за 2012 г., пише в доклада.

Процесът на оздравяване на икономиките в посочения регион продължава да бъде особено чувствителен към ситуацията в европейските страни с високи доходи на населението, където обаче устойчивостта на положението с държавния дълг предизвиква опасения, се отбелязва в доклада на СБ.

"От положителната страна трябва да се погледне бързият ръст на вътрешното търсене в развиващите се страни, на който се пада водещата роля в развитието на световната икономика“.

През 2010 г. рязко нарасна нетният приток на международен акционерен и облигационен капитал в развиващите се страни – той скочи съответно с 42% и 30%, се казва в доклада.

Обемът на преките чуждестранни инвестиции в развиващите се страни нарасна не чак толкова значително – с 16%, достигайки общо 410 млрд. долара, след спада си с 40% през 2009 г. Авторите на доклада посочват, че в значителна степен това оживление се обяснява преди всичко с ръста на инвестициите от азиатските страни.

„Ръстът на международния приток на капитали способства за подема на икономиките в повечето развиващи се страни“, се казва в доклада. В същото време се подчертава, че „значителният приток на ресурси в някои големи държави със средно равнище на доходите съдържа определени рискове и може да постави под заплаха възраждането на икономиките им в средносрочна перспектива, особено в случай на неочаквано повишение на курса на валутата или появата на „балони“ при цените на активите“.

В повечето страни с ниски доходи на населението през 2010 г. се наблюдава ръст на търговията, а БВП на тези страни нараства с 5,3%. Според прогнозите на СБ перспективите за тези страни ще се подобрят още и през 2011 г. и 2012 г. техният прогнозен икономически ръст ще бъде 6,5 на сто.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати