25 Април 2024 г. Четвъртък

Д-р Маджунов: Свършил съм си работата безупречно!

2011-01-13 10:51:24

„Не се чувствам отговорен, свършил съм си моята работа безупречно“. В това е категоричен д-р Михаил Маджунов, който е обвинен, че поради лекарска грешка е причинил смъртта на 4-годишната Гери след операция на сливиците в ИСУЛ. 

Той вини свои колеги от болницата, приели детето в тежко състояние на 23 декември, че не са реагирали навреме, операцията е започнала късно и е допуснато разкъсване на фаринкса, което е довело до фаталния край. 

Според заключението на медицинския одит обаче д-р Маджунов е подценил състоянието на детето при повторния преглед на 15 декември 2010 г. 

Доктор Маджунов твърди, че тогава е нямало кървене и детето е било в добро общо състояние и затова го е изписал. 

По думите му забавяне е имало, след като детето е прието на 23 декември, когато той е бил в отпуск. Той обвинява колегите си, които са били на смяна, че са разтакавали малката Гери и не са предприели спешно кръвопреливане. 

Детето било докарано в ИСУЛ в 16 часа, първите кръвни изследвания обаче са направени в 16,36 часа. 

„Когато са взети първите кръвни показатели, не е взета кръвна група. Това става за минути. Можеше да се предприеме спешно кръвопреливане. До операцията са изгубени са 4-5 часа“, обяснява още д-р Маджунов пред БНТ.  

В 20,30 часа детето отново е прокървило.

„И тогава е имало шанс за спасяване на детето. Ако тогава беше започнало кръвопреливане“, хвърли още обвинения той срещу своите колеги.

По думите му при операцията на Гери в 21,10 часа при интубацията анестезиолозите са направили проблем – късане на дясната стена на фаринкса, там където е била дясната сливица. След което е последвал обилен кръвоизлив и се е стигнало до смъртта на детето.

Според доц. Златица Петрова, ръководител на Агенция "Медицински одит", която установи лекарска грешка, беше категорична, че патоанотомичната експертиза  не посочва такова разкъсване.

„Поведението на лекарите е било напълно адекватно, изпълнени са всички необходими действия. Д-р Маждунов е пренебрегнал състоянието на детето и го е изписал, вместо да го остави за наблюдение“, твърди тя.

По думите й на 15 декември детето е постъпило със същите симптоми, а е изписано, вместо тогава още да се вземат необходимите мерки.

Петрова обаче призна, че са установени организационни нарушения в болницата, за които ще понесе административни санкции.

Близките на Гери свикват мълчалив протест в петък в 12 часа пред болницата. Освен заради нелепата смърт на момиченцето хората ще протестират и срещу бъркотията в здравната система като цяло.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати