26 Април 2024 г. Петък

Смут в ДПС: На дневен ред идва оставката на Доган?

2011-01-13 09:47:50

Истински смут настъпи в ДПС след като вчера Касим Дал подаде оставка като член на централното оперативно бюро на партията.

Днес в коментар по темата бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай заяви, че Дал е направил смела стъпка и трябва да бъде поздравен.

"Това е съотносимо със смъртта на Ахмед Емин", изтъкна Октай пред Нова телевизия.

Беше засегнат дори въпросът изчезва ли "каузата" ДПС.

Оттук нататък на дневен ред идвала оставката на Доган.

"Много дълго съм работил с Касим Дал и знаех, че един ден няма да му издържат нервите, защото правеше всичко възможно да подкрепя Ахмед Доган за каузата, смята той. Според него ДПС след последните парламентарни избори и след изявленията на Доган по време на предизборната кампания, когато обяви война на всички политически партии, постави лидерът на ДПС в изключителна сложна изолация за самия него, както и за самата формация", допълни Октай.

Доган отправи три сериозни заплахи. Една от тях беше "Който нож вади, той от нож умира". Според Осма Октай лидерът на ДПС е отговорен и за "етническата омраза".

Доган се самоизолира като каза, че той определя порциите в държавата, категоричен е Октай.

Антидоганизмът започна да се превръща в антитурски настроения и стана партиен принцип на останалите партийни партии. Всички партии започнаха да се пазят като дявол от тамян от контакти с ДПС и Доган, отбеляза още бившият зам.-председател на ДПС. Това постави ДПС във външнополитическа изолация. Самият Доган се скри в сараите и не присъства в политическия живот. Според Октай позицията на Касим Дал ще изиграе важна роля за предстоящите избори.

Каузата, която поставихме на дневен ред с интеграцията на районите – цели региони, т. нар. "смесени райони", които са в изключителна изолация и се превръщат в гета, има социална и икономическа изолация.

Всичко това води до сложна изолация, а сараите на Доган контролират тези райони под вид на групировки и тероризират самото население и избиратели, категоричен бе Осман Октай. Той препоръча да се направи репортаж от тези райони, за да се види, че хората не искат да говорят, като даде пример с Дулово, където хората, за да оцелеят, трябва да се послушни. Това са стари неща, които не се случват сега, уточни Октай.

Запитан какво се е променило, за да напише Касим Дал това "кърваво писмо" и да се стигне до напускането му, според Октай, Дал се надява, че нещо може да се промени. Особено след последните конфронтация, които създават проблеми на самите турци, Касим Дал вижда тези резултати и сега, когато ДПС не са в управлението, най-ярко се изразява това противопоставяне.

"Важното е, че го е направил днес", отговори Осман Октай за оставката на Касим Дал, като припомни, че Дал е ръководел ангажимента да реформира партията и да има нови лидери на партията, млади кадри.

Имало е желание да пенсионират Доган като почетен председател.

"Само че Доган ги вкара във фризера и ги изолира на последната конференция. Голямата част от хората, които присъстваха около Касим Дал като Хасан Адемов, Ремзи Осман, бяха вкарани в буферната зона, които нямат присъствие и не им се чува гласа – те са в изолация", изтъкна Октай.

Касим Дал е изключително информиран, особено за последните 8 г.

"Убеден съм, че Касим Дал знае съдържанието на разработка "Лиани". Считам, че Касим Дал има какво да каже за т. нар. "нелегално минало" на Доган и разработките по тяхно управление. Октай отбеляза, че Касим Дал изпадна в изолация, но въпреки това, именно той се срещна с министър-председателя на Турция при посещението му в България, а Доган демонстративно не отиде. Запитан дали подкрепата на Турция е зад гърба на Касим Дал, той отрече, но каза, че моделът Доган трябва да се смени и партията трябва да се отговори и да не се поставя в конфронтация. Трябва да се търсят пътища за всякакъв вид интеграция, което ще свали напрежението, смята Осман Октай.

Възможно ли е ДПС?

"Много тежки месеци ще има, ще се излее много кал и компроматна война срещу Дал . Дори е възможно и да излязат СРС-та срещу него, да го обвинят във финансови злоупотреби", заяви Осман Октай. Той обаче апелира хората да го подкрепят.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати