19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи

2011-01-12 22:14:20

Премиерът, министрите от кабинета и политическите лидери у нас губят доверието на обществото, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в началото на януари тази година.

За една година доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало с 15%, сочат резултатите от проучването. Въпреки това доверието към него остава по-високо от недоверието – 47,7% към 42,6%.

С 16 на сто пък се е стопило одобрението към неговото вице Цветан Цветанов.

Министрите от кабинета също масово губят обществено доверие. С около 20% е спаднала подкрепата за Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова.

Единственото изключение в правителството е регионалният министър Росен Плевнелиев, който за една година е успял да повиши доверието към себе си с 4 на сто. Социолозите отдават това на факта, че министърът е последователен и не прави противоречиви изказвания. И към него обаче, както и при останалите му колеги от правителството, българите подхождат с повече недоверие, отколкото с доверие.

Само двама политици у нас – премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, са с положителен рейтинг.

В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на ДПС Ахмед Доган – 83%, лидерът на РЗС Яне Янев – 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов – 77%. 

Намаляло е одобрението и за президента Георги Първанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, са над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Станишев и лидерът на СДС Мартин Димитров. 

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 31,7% от гласовете на избирателите, сочи още изследването.

Втора ще е БСП с 12%, трета остава ДПС с 5,8%. Атака получава подкрепа от 3,3 на сто, СДС – 2,5 на сто, а ДСБ – 1,2%.

Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получили 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им, коментираха социолозите.

1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класацията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.

28,9% от гражданите заявяват, че няма да гласуват.

„ГЕРБ запазва и ядрото, и периферията си в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тя е единствената политическа сила, която запазва и дори подобрява резултата си“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ би имала комфортно абсолютно мнозинство и премиерът е прав, когато плаши опозицията с предсрочни избори, защото той може да ги спечели убедително.

Всички останали политически сили разчитат само на твърдите си ядра без никакви електорални периферии.  
Много е вероятно ГЕРБ да спечелят президентските избори на първи тур, прогнозира Павлов.

Повечето от запитаните смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното по отношение на борбата с престъпността и корупцията и реформите в образованието. Негативно обаче се оценява политиката по отношение на доходите, ограничаването на безработицата, реформите в пенсионната система и здравеопазването.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева от миналата година оказва най-негативно влияние на обществената нагласа към ГЕРБ и правителството. Заради този случай 22 на сто от българите заявяват, че преди са имали доверие на управляващите, но вече нямат.

Над 20% загуба на доверие на партията са донесли и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерението да получат подарък.

Остро хората приемат и реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, скандала с имотното състояние на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за сметка на актрисата Мишел Бонев и скандала с имотите на Цветан Цветанов.

В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати