26 Април 2024 г. Петък

Бавно разяснявам: Не съм уронвал достойнства!

2011-01-12 17:01:49

„На никого от вас не съм уронил достойнството, точно обратното – бих му го уронил и бих му създал в бъдеще проблем, ако на сигнала напиша „Не”Няма да работите”, или тръгна да се разправям с прокурора дали е прав или не и да се опитвам да влияя. Това казва пред членовете на кабинета премиерът Бойко Борисов.

В стенограмата от днешното заседание на Министерския съвет, разпространена до медиите, той обяснява на министрите "бавно, напоително и внимателно" кога, как и кой се подслушва.

""ие не искаме да ни подслушват". Да, когато работиш честно и почтено, няма кой да те подслушва", отсича Борисов.

Към който и да дойде сигнал, той ще бъде пуснат на прокурора. Това нито е обидно за вас, нито означава, че аз ви подслушвам, категоричен е той.

Когато за някой от нас, говоря в множествено число, дойде сигнал – неанонимен – дали е от гражданин, дали е от организация, дали е от фирма, дали е от служител на различно ниво в администрация, парламент, президентство – няма значение, или когато дадена служба  - дали е ДАНС, дали е МВР, дали е самата Прокуратура, ако сигналът е дошъл там – относно дейност, касаеща корупция, всяко престъпление, което по смисъла на закона получава присъда над 5 години затвор, може да бъде ползвано за разкриването му, документирането му или установяването му с така наречените Специални разузнавателни средства. Дали ще бъде проследяване, дали ще бъде подслушване, дали ще бъде събиране на информация чрез свидетели или чрез други – сателитни снимки или каквото и да било друго, това са мероприятия, които дадената служба или самият прокурор, винаги със съдийско разрешение, започва да проверява.

Когато тази информация дойде при мен във вид на справка, доклад, сигнал – съответно да се прекрати.

Така че, какво съм казал аз, още веднъж да повторя. Че към който и да дойде подобен сигнал, той ще бъде пуснат на прокурора. Това нито е обидно за вас, нито означава, че аз ви подслушвам. Дойде ли сигнал, потвърдят го службите, че има възможност и подобно – дали е търг, дали е конкурс, дали е някакво такова мероприятие, което е генерирало съмнение за подобно престъпление, считайте, че съм го пуснал. И това е разликата между нас и другите. Защото помните как сменяха Овчаров, Корнелия Нинова. Онази вечер Дянков като го питаха в „Панорама”Вас защо Ви свалиха от заместник-министър? Причина. Знаете или не знаете? Ако не знаете, каква е кадровата Ви политика, защо Ви свалиха, без да Ви кажат? А ако знаете, да не би да е заради Пловдивския панаир нещо, да не би да сте участвали да ги извадите от забранителния списък?

Просто прочетох го между редовете. Защото те са нагли. Казах ви – тези необезпечените договори – съберете ги в една папка и им ги дайте да ги видят. Всеки път ви питат къде са договорите, защото еврокомисарят е написал „Драги Серж”, но те са факт –""> 

Неслучайно, помните ли – вкарах я в парламента тази магистрала – и мълчаха като риби в парламента! Защото Плугчиева отиде и се снима на 5 километра асфалт в ливадата над Банкя. След тези пет километра следваше планина –Това правителство оскъпи магистралата”Те си мълчат”.

Ако сте виновни – „Да, сгрешили сме, прави са”. Ако обаче, както наблюдавах по необезпечените договори, след това и за друго, Дянков – тя ти казва „Резервът е на предишното правителство”. Как ще е на предишното правителство? То е на по-предишното, и на по-по-предишното. То е на българския народ. Да, изпълнили сме го. Да, запазили сме данъците 10%, но това беше в нашата програма за 10% плосък данък и те за да ни вземат предизборното говорене, го въведоха. И самите те сега по мероприятията си от Пирински или кой ли не искат да го махнат. Веднага я контрираме, защото тя лъже. И най-вече – защо ви смениха като заместник-министри? Защо? Каква беше причината? С кое не се справихте?

Така че на никого от вас не съм уронил достойнството, точно обратното – бих му го уронил и бих му създал в бъдеще проблем, ако на сигнала напиша „Не” като резолюция или кажа на службите „Няма да работите”, или тръгна да се разправям с прокурора дали е прав или не и да се опитвам да влияя. Затова работете смело, отговорно, в условията, че всичко, което правите, трябва да е честно и почтено и прозрачно и няма от какво да се плашите.

Те ви подтикват да кажете „Ние не искаме да ни подслушват”. Да, когато работиш честно и почтено, няма кой да те подслушва. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати