25 Април 2024 г. Четвъртък

Защо японската кухня се смята за толкова здравословна

2011-01-12 08:36:55

 

Храненето в Страната на изгряващото слънце се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени и до днес. Японците вярват, че то може да сътвори истински чудеса да подмлади човек, а при нужда дори да го излекува. 

Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.

Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.

Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти – с една дума тя е нискокалорична. 

Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония:

Правило №1: малки порции

Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.

Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие. 

Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна. 

По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти. 

Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.

Правило №2: пресни за сезона продукти

Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества. 

Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.

Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите мацутаке.

В северната част на Япония оризът всъщност не е популярен. Но пък там има идеални условия за отглеждането на царевица и картофи. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с щедро парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга. 

Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю – към своя чай, морските продукти и плодовете (тук се усеща влиянието на китайската кулинария).

През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада – морски дарове и различни видове желе. 

През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен саши - нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке. 

През студената на много места зима японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги – със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.

В последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония, но с присъщата си мъдрост нацията се опита да го “пояпончи” – предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер, сладолед със зелен чай.

Правило №3: максимално близо до изходния вид на продукта

Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество. 

Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално, и след тяхното приготвяне, те да създават впечатлението, че не са докосвани.

Правило №4: запазване на витамините и минералите

Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.

Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците – те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време. На всички е известно, че колкото по-кратко е времето за приготвяне на продукта, толкова повече хранителни вещества се запазват в него. 

Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.

 

източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати