16 Април 2024 г. Вторник

30 дни без книжка, ако сечеш завоя, Банките длъжни отрано да казват лихвите

2010-07-08 10:03:22

„24 часа"

 

30 дни без книжка, ако сечеш завоя

 

Всеки шофьор, който влезе в насрещното на завой, да губи шофьорската си книжка за месец. Тази промяна в Закона за движението по пътищата ще бъде спешно обсъдена на 13 юли т.г. в комисията по безопасност на движението, съобщи в интервю за "24 часа" секретарят й Алекси Кесяков.

Причината е, че всеки 4-и загива на пътя заради "сечене" или неправилно изпреварване на завоите. Тази мярка ще спаси 200 човешки живота, изчислили от комисията. От днес опашките за актове в КАТ - София свършват, след като пускат в интернет наказателните постановления.

 

 

„24 часа"

 

Москва доволна от енергийния пробив в София

 

Визитата на руския вицепремиер Виктор Зубков в София се превърна в неочакван пробив за Москва, писа влиятелният в. "Комерсант" вчера.

Руският всекидневник набляга на факта, че правителството на България за първи път публично заявило, че няма да се откаже от изграждането на газопровода "Южен поток". Според автора на анализа това било резултат от заплахата на Москва да насочи тръбата през Румъния вместо през България.

"Според "Москоу таймс" сделката е взаимноизгодна. Вестникът се позовава на изказване на премиера Бойко Борисов след разговорите със Зубков, че България ще получи двойно или тройно повече от първоначално очакваното.

"Борисов може и да преувеличава потенциалните ползи, за да събере политическа подкрепа за гладкото развитие на проекта, но Русия най-вероятно е предложила допълнителни възнаграждения, за да получи подкрепата на неговото правителство", отбелязва авторът.

"Независимая газета" обаче вижда пореден удар по позициите на "Газпром" в Европа в резултат на повдигнатия от София въпрос за цената на "синьото гориво". Това се свързва с обявеното на фона визитата на емисаря на Путин намерение на българското правителство да провери подписаните през 2006 г. от кабинета на Станишев договори.

 

„Труд"

 

Банките длъжни отрано да казват лихвите

 

Банките ще са длъжни навреме да уведомяват клиентите си за промени в лихвите по депозитите и кредитите, които са изтеглили. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които правителството прие вчера. Кредитополучателите ще се уведомяват и за промени в общите разходи по теглените от тях заеми. Трезорите ще пращат информацията в писмен вид или на друг траен носител, гласят изискванията.

 

Досега в Закона за кредитните институции беше предвидено клиентите да получават в писмена форма всички условия по сключените от тях договори за депозити и кредити, но нямаше изрично изискване за уведомяване при промяна на условията по тях.

 

„Труд"

 

Лъчезар Иванов хвърля оставка след скандала с митничаря

 

Лъчезар Иванов подава оставка като председател на ГЕРБ - София и като заместник-председател на Народното събрание след разразилия се скандал и обвиненията към него, че опита да спре телевизионно предаване за разследване срещу митничари и по този начин оказа натиск срещу медия. Това съобщи агенция "Фокус".

„Заради това, че в ГЕРБ имаме нови принципи и възгледи за прозрачност в управлението и като един от хората на ГЕРБ, подавам оставка", обясни Иванов. По думите му това било доблестното поведение.

 

„Стандарт"

 

Линейки с тарифа

 

Частни линейки возят болни по морето с тарифа на таксита. Взимат поне левче на километър, разказаха пред "Стандарт" потресени туристи от курортите край Варна.

В Златни пясъци и Св. Константин и Елена това лято няма нито едно джипи или зъболекар, които да са сключили договор със здравната каса. Всички медицински услуги са платени.

Родните летовници прескачат на доктор до морската столица или трябва да си платят на място.

Частниците взимат по 35 лева за преглед от българите.

Чужденците пък трябва да броят по 40 евро дори за да им премерят кръвното.

От здравното министерство обмислят да командироват лекари от вътрешността в курортите.

 

„Стандарт"

 

Лъчо Иванов с 3 оставки

 

 

ГЕРБ трескаво умува кой да наследи Лъчезар Иванов като зам.-шеф на парламента. До броени дни ще стане ясно кой ще е депутатът от управляващата партия, който ще помага на първата дама на парламента Цецка Цачева. Рокадата става, след като премиерът Бойко Борисов поиска Иванов да освободи всички ръководни постове, които заема.

В кулоарите на парламента веднага се завъртяха имената на шефовете на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев и Искра Фидосова. Депутати коментираха, че подходящ за поста на Лъчезар Иванов е и юристът Димитър Лазаров.

 

 

„Монитор"

 

Качват актовете на КАТ в интернет

Актовете на КАТ от днес ще бъдат качвани в интернет. Всеки шофьор вече ще може да провери дали му е готово наказателното постановление, какъв е размерът на наложената му глоба и колко контролни точки ще му бъдат отнети на сайта I-kat.org, обявиха вчера от вътрешното министерство. За целта водачите трябва първо да се регистрират с име и парола и да си напишат ЕГН-то. Ден след регистрацията ще може да стават и проверките. На сайта ще бъде изписана също банкова сметка, на която шофьорите ще могат да се разплатят. „Новата електронна система я подготвяме от шест месеца. Сайтът беше пуснат през миналата година, но тогава не беше толкова функционален", коментираха вчера пред „Монитор" столични катаджии. Първоначално системата ще работи само в София, тъй като водачите в столицата са най-много. В момента за обработването на акта и излизането на наказателното постановление се чака около месец и половина. Водачите от провинцията, извършили нарушение в София, са най-ощетени, защото талоните им трябва да се изпратят до родните им места, а това понякога отнема 4-5 месеца. През това време шофьорът трябва всеки месец в работно време да пътува до провинцията, за да си заверява акта.

 

„Монитор"

 

Премиерът откри зала за шампиони

 

Спортен център със зали за баскетбол, волейбол, танци и фитнес бе открит в столичния квартал Челопечене вчера. В изграждането на съоръжението, чийто капацитет е 200 места, общината е инвестирала 2,4 млн. лева. Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. На церемонията присъстваха спортният министър Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова и кметът на район „Кремиковци" Ивайло Панев. „И аз съм израснал в малко село. Сигурен съм, че в тая зала ще тренират не един, а много бъдещи шампиони", каза министър-председателят Борисов в приветствието си към хората от квартала, които се бяха събрали на церемонията. „Внимание! Започваме", викаше отец Марио и на два пъти отслужи водосвет. След прерязването на лентата в най-голямата зала бе изигран баскетболен мач.

 

„Монитор"

 

Морето ни по-евтино от комшийското

 

Най-изгодно в пика на лятото и при записвания в последния момент се почива в България, установи проверка на „Монитор". Цените в южните ни съседки въпреки кризата в Гърция и многото екстри, които предлага Турция, остават по-високи от родния пазар. При сравнение на хотелите от висока категория различията стават най-осезаеми. Най-евтината почивка в Гърция за пика на сезона, като пътувате със собствен автомобил, започва от 31 евро на човек на вечер без включена закуска и на базата на двузвезден хотел на такова разстояние от морето, че задължително трябва да използвате кола, за да стигнете до плажа. На платения паркинг ще дадете между 2-4 евро на час, до 20 евро за цял ден. При тризвездно настаняване на Халкидики например, ако сте пътували със собствен транспорт, цената на стая за хотел тип „семейна къща" е от 42 евро на човек в двойна стая.

 

„Дума"

 

Властта удря майките с лихви

 

На 16 юли в София ще има протест на майките от цялата страна. Той е срещу заканата на НОИ да събира огромни суми и лихви от стотици родители в цялата страна, записали децата си в детско заведение по-рано от реалното му настаняване в него. Осигурителният институт се опитва да вземе със задна дата парите и на майки, които са пуснали децата си на ясла, преди да изтече целият срок на майчинството.

В Търговище само в две ясли били констатирани над 60 "нарушения". В Хасково - над 170, в Благоевград има над 200 случая и т.н., заявяват от групата за подготовка на протеста в Търговище.

Гневът на родителите се подклажда от крайно противоречивата практика на НОИ. Поправката в чл.53, ал.4 от Кодекса за социално осигуряване е от август 2006 г. Текстът е променен от "настанени в детски заведения на пълна държавна издръжка" в "настанени в детско заведение". И въпреки че практиката на НОИ, работодателите и майките през последните 4 г. е била това да не включва децата, които са само приети в ясли и градини, през последните 2-3 месеца НОИ прилага ново тълкуване и предприема хайка за родители, като им изготвя по списък ревизионни актове и начети за хиляди левове.

 

„Сега"

 

Зам.-председател на НС бе разжалван заради лобизъм

 

Лъчезар Иванов стана първият депутат в най-новата парламентарна история на България, наказан от партията си заради лобизъм. Под силен партиен и обществен натиск вчера той се оттегли като зам.-председател на НС и лидер на столичната организация на ГЕРБ заради опита си да спре телевизионен репортаж за негов близък митничар.

Премиерът Бойко Борисов му нареди да освободи и председателското място в парламентарната здравна комисия, но го остави в парламента, "защото няма вредни последствия от това, което се е опитал да направи - да помогне на приятел". До редакционното приключване на броя не стана ясно дали Иванов вече е подал и трета оставка. Той за кратко се появи на вчерашното заседание на здравната комисия, на което бе обсъден актуализираният бюджет на НЗОК.

 

„Дневник"

 

Държавата спря ремонта на 2000 км пътища

 

Държавата спря ремонта на 2000 км второкласни и третокласни пътища. Строителството им се финансира от 630 млн. евро от Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавния бюджет. Причината е, че страната ни не може да осигури средствата за съфинансирането на проектите, които са около 130 млн. евро.

До момента по двата проекта, които се изпълняват от 2008 г., са усвоени над 38.5 млн. евро, показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В същото време сроковете за усвояване на средствата изтичат съответно в края на юни 2011 г. за заема на Световната банка и в края на лятото на 2012 г.

 

Това е пореден удар срещу пътните компании, които имат да получават пари от държавата по договори още от миналата година. Освен това поне още година тези пътища ще бъдат в окаяно състояние.

Парите от държавни инвестиционни заеми бяха единствените средства в бюджета на АПИ за ремонт на пътища. Средствата за поддържане и текущ ремонт пък бяха намалени повече от шест пъти за последните три години - от 421 млн. лв. през 2007 г. паднаха на 65 млн. лв. през 2010 г. Това ще е трета почти нулева година за пътния бранш, след като и през тази ще се работи само по трите магистрали "Марица", "Тракия" и "Люлин".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати