29 Март 2024 г. Петък

Не подслушвам, нямам право!

2011-01-11 20:59:42

Борисов не подслушва – няма нито тези права, нито възможности. Прокуратурата го прави – чрез искане и задължително с подпис на съдия. Това каза премиерът по повод скандалите с изнесените подслушани разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Преди ден от РЗС разпространиха стенограми на разговори между  Танов и депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. 

„Без съдийско разрешение и прокурорска заповед абсолютно по никого не се работи“, увери Борисов.

Когато дойде сигнал, че има деяние, което е корупционна практика, има два варианта – да прикрием дадения човек, което никога не съм правил и няма да направя, или веднага прокурор да образува производство и да го наблюдава, посочи Борисов.

Прокурорът е господарят на производството, премиерът или службите нямат отношение. Прокурорът решава дали да повдигне обвинение, или да го прекрати, подчерта той.

Ако съм казал, че всеки може да бъде подслушван, то това се отнася само до длъжностни лица, а не за обикновените граждани", уточни той. 

Борисов смята, че с изнасянето на тези разговори са му направили услуга.

„По-голяма реклама аз и да искам, няма как да си направя“, категоричен е премиерът. Според него няма нищо нередно в това депутати да се обаждат и да питат за постове.

„Какви права имат депутатите – само да си стоят на стола и да вдигат ръка ли", попита Борисов.

"Нали депутатите са избрани от по няколко хиляди души - всеки един в своя избирателен район и е изпратен в София да защитава интересите на този регион", изтъкна той.

Премиерът подчерта, че от разговорите става ясно, че когато някой не е подходящ за даден пост, не е назначаван.

„Основната цел е да ме скарат с партията, защото всъщност те показват една много дисциплинирана система. През годините кадруването е било чудовищно. Представяте ли си да имаме записи за свалянето на Корнелия Нинова от заместник-министър, или на Румен Овчаров от министър, или на Румен Петков от министър.

Ако има записи на тези разговори между премиера или съответно между тях, какви неща бихте чули или научили? Всъщност какво имаме в момента. Когато прокуратурата завърши проверката си, много от вас ще се срамуват, че сме се подвели да коментираме със седмици наред нещо, което е абсолютна манипулация", убеден е премиерът.

"Между Симеон Дянков и Цветан Цветанов преди една година имаше напрежение заради желанието на Дянков да ореже бюджета на МВР. Оттам тръгна, елементарен беше спорът. Беше в моя кабинет между тях двамата. Тогава взех страната на Цветанов - да не орежем парите“, разкри още Борисов. Но веднага уточни, че при други случаи е подкрепял позицията на финансовия министър. 

Аз мога да се меся във всяко едно назначение, защото аз назначавам всички и нося цялата отговорност. Аз ако не се меся, кой да се меси, коментира премиерът.

Бойко Борисов говори по темата с подслушването на пресконференция по повод на свързването на всички бензиностанции с информационната система на НАП.

76 бензиностанции в страната са запечатани при проверки на данъчните, тъй като не са свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията. Други 90 неизрядни бензиностанции пък не са отворили врати изобщо.

Средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че ще бъдат инициирани нови законови промени, според които ще бъдат монтирани датчици на резервоарите на бензиностанциите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати