19 Април 2024 г. Петък

От скандала с митниците - кои са Митьо Милионера и Филип Парфюма

2011-01-11 20:01:34
След като съобщи за подслушаните разговори на Менда Стоянова и Искра Фидосова с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, депутатът Яне Янев прикани и премиера да отговори дали лично не е "натискал" за назначаването на митничари, известни с прозвищата си Митьо "милионера" и Филип "парфюма".
Източници от митниците обясниха, че най-вероятно става дума за Филип Александров, който е заместник началник на Митница Аерогара и Димитър Аврамов, ръководещ митническото разузнаване в Митница Пловдив.

Филип Александров е бил началник на митническия пункт "Калотина", а след уволнението на Стефан Марашев като шеф на Митница Свиленград (по времето на предишния директор Христо Кулишев) е назначен на негово място. Марашев обаче обжалва уволнението си перд съда и спечелва делото. Именно след възстановяването му в длъжност Филип Александров е прехвърлен като заместник директор на Митница Аерогара.

Димитър Аврамов пък е ръководител на отдела за митническо разузнаване в Пловдив. През миналата година за няколко месеца оглавява и самата митница, но в качеството си на временно изпълняващ длъжността. Миналия март бе проведен конкурс за ръководител на пловдивската митница, на който той се явяви, но процедурата бе отменена. На второто състезание той не се яви въобще.

Източници на "Дневник" обясниха, че Митница Лом не е администрира големи стокообороти или голяма част от външната търговия. За сметка на това в Пловдив има голямо струпване на производители и търговци със акцизни стоки. Митница Пловдив администрира отношенията с Винпром "Пещера", а "Лукойл" и "Инса Ойл" възнамеряват да концентрират в околността на града сериозна част от своята търговска дейност.

Веднага след назначението си през 2009 година Ваньо Танов се захвана с мащабна реформа на митническата администрация, в резултат на която бяха освободени повече близо 500 души. Част от нея бе всички митничари да се явят на изпити за компетентност и професионални качества, а за много от ключовите постове в регионалните митници бяха направени конкурси.

Така през март миналата година началник на Митница Лом става Володя Богданов. Той управлява поделението и преди Танов да започне реформата, но за да запази поста си се явява на конкурс с още 5 кандидатии го спечелва.

Конкурс за директор на Митница Пловдив също се провежда през март миналата година, но самата процедура е отменена и се провежда втори конкурс два месеца по-късно. Именно победител във вторият конкурс става Васил Дандаров, който преди това е оглавявал инспектората на същата митница.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати