Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 20
Начало arrow Здраве arrow Раздялата като наркотична зависимост

Раздялата като наркотична зависимост

  Print E-mail
2010-07-08 10:01:52
източник: dnes.bg

Учени твърдят, че разривът на романтичните отношения води до активиране на същите дялове на главния мозък, които участват във формирането на наркотичната зависимост, пише РИА Новости.

Това може да бъде използвано за оказване на психологическа помощ на отхвърлените хора, твърди статия на изследователите, публикувана в юлския брой на сп. Journal of Neurophysiology.

„Това активиране на системите на мозъчните центрове вероятно е с цел да се върне любимият човек обратно, което кара хората да се фокусират върху извършването на съответстващи, понякога опасни постъпки“, казва Елен Фишър, водещ автор на изследването от Университета Роджърс в САЩ.

Авторите на статията смятат, че този мозъчен механизъм се е появил в резултат на милиони години еволюция, за да концентрира усилията на човека в определен момент от живота му върху един предполагаем партньор за създаване на потомство и продължаване на рода.

„В този случай отказът от близост е равностоен на загубата на най-скъпия подарък, който може да ни даде нашият живот“, добавя Фишър.

За да стигнат до тези изводи, Фишър и колегите й използвали помощта на 15 доброволци измежду студенти, преживели наскоро разрив в романтичните отношения. Авторите сканирали активността на главния им мозък, докато доброволците разглеждали снимки на своите доскорошни партньори и разказвали спомени.

В контролния експеримент учените предложили на доброволците и снимки на други хора, техни познати или колеги, които никога не са имали романтична връзка с участниците в експеримента. За да превключат от мислите за един човек върху мислите за друг, доброволците трябвало да решат проста математическа задача.

Оказало се, че мислите за доскорошния партньор предизвикват активиране на зоната, отговаряща за мотивацията на хората и активираща се в случай на получаване на възнаграждение и удоволствие. Освен това се активирали области, изявени при хората, страдащи от пагубно пристрастие към цигари и наркотици.

Освен това се активирала и областта, свързана с усещането на физическа болка и душевни терзания. Авторите отбелязват, че интензивността на това активиране намалява с времето, което потвърждава известното мнение, че времето лекува.

Освен това учените установили активиране на областта от мозъка, която отговаря за контрола над емоциите, приемането и оценката на решенията, което може да говори за това, че хората са склонни да се учат от грешките, допуснати в хода на влошаването на романтичните отношения.

Авторите на статията смятат, че резултатите им са пряко доказателство, че активното обмисляне и обсъждане с някого на загубените отношения може да е много полезно за човека и психическото му здраве в сравнение с усамотението и унинието.

„Обмислянето на ситуацията и търсенето на път за нейното решение е здравословна стратегия за главния мозък“, смята Фишър.
 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?