Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 22
Начало arrow Здраве arrow Раздялата като наркотична зависимост

Раздялата като наркотична зависимост

  Print E-mail
2010-07-08 10:01:52
източник: dnes.bg

Учени твърдят, че разривът на романтичните отношения води до активиране на същите дялове на главния мозък, които участват във формирането на наркотичната зависимост, пише РИА Новости.

Това може да бъде използвано за оказване на психологическа помощ на отхвърлените хора, твърди статия на изследователите, публикувана в юлския брой на сп. Journal of Neurophysiology.

„Това активиране на системите на мозъчните центрове вероятно е с цел да се върне любимият човек обратно, което кара хората да се фокусират върху извършването на съответстващи, понякога опасни постъпки“, казва Елен Фишър, водещ автор на изследването от Университета Роджърс в САЩ.

Авторите на статията смятат, че този мозъчен механизъм се е появил в резултат на милиони години еволюция, за да концентрира усилията на човека в определен момент от живота му върху един предполагаем партньор за създаване на потомство и продължаване на рода.

„В този случай отказът от близост е равностоен на загубата на най-скъпия подарък, който може да ни даде нашият живот“, добавя Фишър.

За да стигнат до тези изводи, Фишър и колегите й използвали помощта на 15 доброволци измежду студенти, преживели наскоро разрив в романтичните отношения. Авторите сканирали активността на главния им мозък, докато доброволците разглеждали снимки на своите доскорошни партньори и разказвали спомени.

В контролния експеримент учените предложили на доброволците и снимки на други хора, техни познати или колеги, които никога не са имали романтична връзка с участниците в експеримента. За да превключат от мислите за един човек върху мислите за друг, доброволците трябвало да решат проста математическа задача.

Оказало се, че мислите за доскорошния партньор предизвикват активиране на зоната, отговаряща за мотивацията на хората и активираща се в случай на получаване на възнаграждение и удоволствие. Освен това се активирали области, изявени при хората, страдащи от пагубно пристрастие към цигари и наркотици.

Освен това се активирала и областта, свързана с усещането на физическа болка и душевни терзания. Авторите отбелязват, че интензивността на това активиране намалява с времето, което потвърждава известното мнение, че времето лекува.

Освен това учените установили активиране на областта от мозъка, която отговаря за контрола над емоциите, приемането и оценката на решенията, което може да говори за това, че хората са склонни да се учат от грешките, допуснати в хода на влошаването на романтичните отношения.

Авторите на статията смятат, че резултатите им са пряко доказателство, че активното обмисляне и обсъждане с някого на загубените отношения може да е много полезно за човека и психическото му здраве в сравнение с усамотението и унинието.

„Обмислянето на ситуацията и търсенето на път за нейното решение е здравословна стратегия за главния мозък“, смята Фишър.
 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?