27 Април 2024 г. Събота

Станишев готов отново да поеме властта

2011-01-11 18:15:49

Управлението на ГЕРБ е "най-клиентелисткото и лобисткото" за всички години на прехода и колкото "по-рано си отиде, толкова по-добре за държавата".

Тези изводи направи лидерът на БСП Сергей Станишев заради скандала със записите на разговори на шефа на Митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов, както и последните стенограми от диалози на депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искар Фидосова. 

Според Станишев от думите на Танов става ясно, че има покровителство на контрабандата от страна на държавата и че вътрешният министър лобира за определени фирми.

В тази връзка социалистите настояват да бъде създадена специална анкетна комисия, която да разнищи случая. Тя трябва да бъде съставена на паритетен принцип между управляващи и опозиция.

"Само така няма да има прикриване на скандални неща, които дискредитират държавата", мотивира се Станишев защо не приема парламентарната  подкомисия за СРС-тата да се занимава със случая, както обяви по-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева.

Червените ще искат още вътрешният министър Цветан Цветанов, шефът на Митниците Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков да бъдат изслушани съответно във вътрешната и бюджетната комисия.

Според Станишев разгласяването на СРС-тата показва как се управлява държавата. Думите на Борисов, че било нормално да се подслушват министри, зам.-министри и шефове на агенции, били "скандални".

"Това означава, че те или се разследват за тежки престъпления, или се извършва незаконно с цел политически контрол и шантаж", категоричен бе червеният лидер.

Като страшно той определи изказването на премиера, че в България демокрацията е повече от нормалното, и запита "колко трябва да бъде демокрацията на България".

Станишев постави въпроса и как се назначава в България, визирайки разговорите на ГЕРберските депутатки. Той изрази съмнение, че записите "могат да бъдат монтирани по този начин".

"Управляващите се опитват да сведат нещата до изтичането на СРС-тата. А големият проблем е начинът, по който се управлява държавата. Нещата стават много опасни", предупреди Станишев.

Думите му бяха подкрепени и от бившия вътрешен министър Михаил Миков, според когото изнесените СРС-та само подреждали пъзела.

Като факти той посочи нарастващата контрабанда, конкурса за Пловдивската митница, където първо шеф е бил Милионера, а сега бил Литератора, заради когото се е подменил конкурсът, тъй като нямал икономическо образование, а бил завършил българска филология.

Митницата пък във Видин пък била закрита, за да се поеме контролът от Лом, където пък лобирала Искра Фидосова.

Станишев продължи с нападките към Бойко Борисов и неговия екип по повод готвения законопроект за клеветата.

"Ако това се приеме, всички министри начело с министър-председателя ще бъдат осъдени. Аз мога да стана много заможен човек. Само да ми дойдат!", закани се Станишев, като подчерта, че пазил всички факти и стенограми от лъжите, които са произнесени по негов адрес.

На въпрос дали БСП би поискала вот на недоверие в областта на МВР, лидерът на социалистите беше категоричен, че това би довело до затваряне на темата за управляващите.

"Нека министър Цветанов си изпие чашата до дъно", коментира Станишев, който обяви, че партията му готви управленски алтернативи, и изрази готовност отново да поеме властта в страната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати