27 Април 2024 г. Събота

Шенген разбуни Румъния, но не наруши спокойствието на България

2011-01-11 12:16:21

"В Румъния Шенген сякаш се приема като второ присъединяване към ЕС. Явно е необходимо разясняване", заяви дипломат по този повод. Членове на ЕС от 2007 година, Румъния и България поставиха влизането си в Шенген за свой национален приоритет за 2011 година.

След като Холандия изрази резерви относно влизането на двете страни в зоната за свободно движение, Германия и Франция изготвиха доклад в тази посока.

Въпреки че вчера унгарското председателство на ЕС пледира обещанието към София и Букурещ за присъединяването им към Шенген да бъде спазено, надеждите на румънците и българите от април да пътуват без паспорти като унгарците, французите или германците бяха попарени.

В София, която говореше общо за влизането си в Шенген през 2011 година, разочарованието беше по-слабо, отколкото в Букурещ, където властите бяха насрочили март като срок за присъединяване към свободната зона. Въпросът не вълнува особено и вестниците в България.

И докато София реагира на френско-германското противопоставяне с изявления, че "ще направи всичко по силите си", за да разсее съмненията на партньорите си, в Румъния президентът Траян Бъсеску критикуваше "дискриминационен акт" от страна на Европа.

Борбата с корупцията и реформите на съдебната система са в центъра на дебата около влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, като двете страни са обект на безпрецедентно наблюдение от ЕС в тези области, съобщава още АФП.

Франция, Германия и Холандия искат да обвържат влизането на двете страни в Шенген с категоричния напредък в борбата с корупцията – понятие, което трябва да бъде определено по-точно, ако условието бъде запазено.

Благодарение на "механизма за сътрудничество и проверка" Брюксел вече определи конкретни цели пред двете страни и извършва редовно оценяване на постигането им от 2007 година насам.

Според неправителствени организации, реформаторски настроени съдии или дипломати това наблюдение вече е довело до значително подобряване в проблемните области, дори и напредъкът все още да предстои.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати