8 Май 2024 г. Сряда

Парното пред поскъпване

2011-01-11 11:32:59
Идеята за включването на инфлацията в цените на тока от 1 юли е сериозна. Като я оценим колко е голяма, ще разберем дали ще има ефект върху цените. Това каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той обясни, че досега инфлацията е участвала в ценообразуването, но когато е била малка, не се е отчитала. Ще се отчита дотолкова, доколкото влияе на преките разходи на компаниите. Ако инфлацията е повече от 4-5%, тогава тя ще се отчете и ще влезе в ценообразуването.

Във връзка с такса „Електромер” председателят на ДКЕВР поясни, че се очакваме предложенията на компаниите, включително както и миналата година по структурата на тарифата по отношение на такса „Електромер”. 

"Трите компании са достатъчно големи, за да работят по един и същ начин спрямо клиентите си", коментира Семерджиев. 

Кога спират принудително парно в блока?

Поне 75% трябва да са абонатите в един блок, които не си плащат парното, за да се спре топлоподаването на цял блок. Това каза председателят на ДКЕВР днес по повод предложението – когато половината от абонатите в един блок не си плащат парното, да се спира топлоподаването на целия блок. По думите на Семерджиев - този брой от 50% трябва да е по-голям. 

"Самите хора в общата етажна собственост трябва да се разберат по този въпрос. Много е деликатен проблемът, засяга взаимоотношения между хора, които живеят в една обща собственост. Има места, където хората се разбират и няма проблеми, но в по-големите сгради за съжаление има проблеми", коментира още Семерджиев.

Законова уредба ще подпомага "Топлофикация" 


Същевременно Валентин Николов от Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм коментира пред БНР, че новата законова уредба ще подпомогне "Топлофикация" при събирането на стари задължения от некоректни платци.

"Има два варианта. Единият вариант това е, първо, да се спрат кражбите, които ощетяват редовните платци, т.е. да се инкриминират тези кражби. Все още можете да крадете парно, но не носите наказателна отговорност за това нещо.

Втората насока, в която трябва да се работи, е да се дисциплинират потребителите, които също не са изрядни платци. В момента точно сега се разискват тези детайли и по какъв начин ние да дадем възможност топлофикациите по тяхна преценка да спират входовете на неизрядните платци.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати