25 Април 2024 г. Четвъртък

След Кретен и САЩ хвалят Цветанов

2011-01-10 18:01:47

В разгара на скандала със СРС-тата министърът на вътрешните работи получи похвално писмо от Държавния департамент на САЩ, разпространено от пресцентъра на МВР. 

В него се дава висока оценка за борбата с престъпността и се отчитат „впечатляващи резултати“. 

„След първата ни среща на 24 септември 2009 г. съм впечатлен от реформите, които Вашето правителство предприема, за да постигне осезаеми промени в българските институции, свързани със върховенството на закона.

Сериозният ангажимент на България да се справи с корупцията по високите етажи и организираната престъпност и нейните усилия да осигури присъди по сложни криминални дела са впечатляващи“, посочва  помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на международния наркотрафик Дейвид Т. Джонсън. 

Според него обаче създаването на силна и независима съдебна система е важна стъпка за изграждането на правните институции, от които „се нуждае България“. 

„Активните подходи за разследване, ефективните наказателни преследвания и прозрачните съдебни производства са особено важни за повишаването на доверието на обществото в правната система“, се посочва още в писмото.

В началото на годината България получи висока оценка за напредъка по отношение пресичането на измамите с европейски средства. Оценката даде в писмо до министър-председателя Бойко Борисов един от ръководителите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Писмото е на директора на дирекция "Разследвания и операции I" Тиери Кретен, който посети страната ни през февруари 2010 г. начело на делегация на ОЛАФ.

В писмото той изтъква положените от българското правителство усилия през годината за подобряване на националната система за защита на финансовите интереси на Европейския съюз, в резултат на което "се наблюдава значително повишаване на капацитета и на мотивацията на националното звено АФКОС, ръководено от заместник министър-председателя г-н Цветан Цветанов, за сътрудничество с ОЛАФ".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати