26 Април 2024 г. Петък

Светът очаква решението за независимост на Южен Судан

2011-01-10 12:45:16

Президентът на САЩ Барак Обама и държавният секретар Хилари Клинтън оцениха положително мирния ход на референдума за независимост на Судан, предаде Би Би Си.

Единственият инцидент по време на изборите бе сблъсъкът между въстаници и правителствени войски по границата между севера и юга в богатия на петрол судански щат Юнити.

Много жители на страната са неграмотни и затова за опростяване на волеизявлението на бюлетините са изобразени два символа – длан, символизираща независимостта, и ръкостискане, обозначаващо единната държава.

Жителите на Южен Судан ще се произнесат на референдум, започнал вчера, дали Югът да стане независима държава. Гласуването ще продължи от 9 до 15 януари.

Судан е най-голямата по територия държава в Африка - 2,5 милиона квадратни километра, с население 42 милиона души. Южен Судан се простира върху около четвърт от територията - 589 хил. кв. км., и иманаселение между 8 и 10 милиона души. Северът е преобладаващо арабски и мюсюлмански, а Югът - африкански и християнски. Икономиката се опира на петрола - дневното производство е около 500 000 барела - който осигурява 90 на сто от експортните приходи. Три четвърти от петролните залежи са в слабо развития Юг.

Всичко е готово за референдума, очакван от близо 50 години, посочва Франс прес.

Късно вчера организатори по гласуването обявиха, че опашките са прекалено дълги и не се предлага предимство за жени и възрастни хора. Те призоваха местните да дават предимство на жените и на майките с деца.

Зам-председател на комисията заяви, че броят на гласувалите избиратели надвишава броя на гласувалите на изборите през април, миналата година, когато се проведоха първитемногопартийни избори в страната от повече от две десетилетия.

Президентът Омар ал Башир каза, че ще се натъжи, ако Северът и Югът се разделят, но ще приветства решението на жителите на Юга, дори да се произнесат за независимост. Той заяви това в южната столица Джуба, където направи необичайно посещение.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати