19 Април 2024 г. Петък

Португалия поставя еврото под натиск

2011-01-10 12:00:25
Кризата отново надвисна над еврозоната след като се появиха спекулации около състоянието на Португалия. Коментарите, които сочат страната за следващата с списъка на нуждаещите от спасяване, се отразяват негативно на перспективите пред еврозоната. 

През тази седмица предстои аукцион, на който Португалия планира да продаде облигации за 1.25 млрд. евро от предвидени продажби на ДЦК за общо за 24 млрд. евро. Според някои изчисления страната ще има нужда от 100 млрд. евро помощ, пише Дарик финанс. Освен това в четвъртък ще има аукциони за продажба на ДЦК и от Италия и Испания.

Първата жертва на тези пророчества е еврото, което се спусна до 4-месечно дъно. (За падането на еврото допринесоха и серия добри данни от САЩ, макар оптимизмът там да бе ограничен в петък.) 

През уикенда португалският премиер Жозе Сократиш отхвърли спекулациите, че страната ще прибегне до фонда за стабилизиране на еврозоната.

Тези предположения бяха публикувани от "Шпигел" на 8 януари. Германското списание съобщи, че Париж и Берлин искат членове на еврозоната, която включва 17 държави да заявят, че са готови да направят каквото е необходимо, за да спасят монетарния съюз, включително разширяването на спасителния фонд в размер на 750 милиарда евро. Експерти от Франция и Германия са загрижени от високите лихви, които Португалия е принудена да плаща, за да получи заем от инвеститори, разтревожени относно публичните финанси на Лисабон. Лихвите по дълга на Португалия нараснаха рязко до рекордно високи нива в петък – както и за Испания. 

Мадрид е много по-голяма грижа за Париж и Берлин с икономика, двойно по-голяма от португалската, отбелязва БГНЕС.  Инвеститори също така са загрижени от Белгия, която е без правителство от близо седем месеца.

Доходността на 10-годишните облигации на Португалия се повиши до 7.19 на сто на 7 януари - най-високо ниво от 7 ноември. В Испания тя достигна 5.54%, предаде Блумбърг. 

Междувременно стана ясно, че Франция настоява да бъде създадена обща европейска институция, която да се занимава с управлението на дълговете на страните от еврозоната. Според плана,  институцията първоначално ще обхване само страни със стабилни финнаси, съобщава "Дневник" , като се позова на "Ройтерс". 
източник: dir.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати