25 Април 2024 г. Четвъртък

Социалистите предричат, че ще обедняваме

2011-01-09 18:35:36

Българите ще продължат да обедняват и през тази година, и една от причините е политиката на правителството. Прогнозата е на секретаря на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова.

„С тази политика те удушиха икономиката, като не разплатиха на бизнеса задълженията на държавата и не възстановиха ДДС навреме”, обаснява Нинова.

От друга страна вътрешното потребление е свито заради замразяването на доходите и увеличаването на данъчната тежест. В резултат на това през миналата година българите са обеднели.

Хората у нас са изгубили за година средно по 400 лева от дохода си, по изчисления на Явор Куюмджиев от Националния съвет на БСП.

Прогнозата на социалистите е, че през 2011 г. българите ще изгубят по още 400 лева.

Доходите обаче не се променят. Със строителството на магистрали и една спортна зала няма как да се управлява икономика и да се подобрява жизненото равнище на хората, атакува БСП.

Като пример за поскъпване, дължащо се на липса на политика, Нинова даде цената на хляба. Тя оспори обяснението на земеделския министър Мирослав Найденов, че хлябът поскъпва, защото се повишава цената на пшеницата.

Според справка, представена от Нинова, през 2007 година тон пшеница е струвал 484 лв., а хлябът - 1,20 лв. Сега цената на тон пшеница е 370 лв., тоест със 114 лв. по-малко, а цената на хляба е 1,30 лв., което е с 10 стотинки повече, отколкото през 2007-а.

Обяснението за социалистите е в липсата на политика за подпомагане на земеделските производители. Например, вече не се възстановява акцизът за горивата на фермерите, те вече не са освободени от 60% от корпоративния данък, осигурителната им тежест се увеличи от 240 лв. на 760 лв.

„Това са разходи, които се включват в цената на хляба и естествено водят до нейното повишение. Твърдим, че няма държавна политика в сектора земеделие и това е една от причините да расте цената на хляба”, каза Нинова.

За липсата на пари в бюджета социалистите обвиняват контрабандата, която се „превърнала в държавна политика” и сивата икономика.

За второто Нинова цитира изследване на Българската стопанска камара, според което 47% от българския бизнес твърди, че делът на сивия сектор е нараснал през 2010 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати