29 Март 2024 г. Петък

Учени: Масовото измиране на птици не вещае Апокалипсис!

2011-01-09 11:30:12

Птиците, които падат от небето в САЩ, Швеция, Италия и Канада, са просто пореден шокиращ пример за масово измиране на животни, подобно на самоубийствата на китове и валежите от жаби. Причините за тези явления са необикновени, но не и апокалиптични, смятат експерти, цитирани от "Ройтерс" и БТА.

Бури, град или светкавици могат да избият птиците, а торнадо или циклон лесно засмукват жаби и малки рибки. Причини, идващи отчовека, като фойерверки, високоволтови кабели или сблъсъци с машини, също могат да предизвикат смъртта на летящите същества.

U.N. Environment Programme (UNEP) настоява за спешно разследване на необяснимите смъртни случаи при животните, което да даде окончателно обяснение защо китовете се объркват и излизат фатално по бреговете или птиците умират в полет. "Науката полага усилия да обясни тези явления. Те са примери за изненадите, които природата все още поднася - нужни са повече изследвания", каза Ник Нътел, говорител на UNEP.

Съвременни заплахи като замърсяването и климатичните изменения може би допринасят за повишаване на стреса сред дивите същества.

Около 500 мъртви птици бяха намерени в Луизиана тази седмица, а цели 5 000 - в Арканзас около Нова година, като повечето бяха червенокрили косове. Шведските власти пък разследват смъртта на около 100 чавки, паднали на улицата във Фалкьопинг.

"Направихме аутопсия на 5 от тях и открихме вътрешни кръвоизливи, но без външни наранявания" - съобщи Мариане Елвандер от Националния ветеринарен институт на Швеция. Тя подчерта, че причината за измирането не е болест от типа на птичия грип - главно опасение в такива случаи. Между хипотезите е сблъскване на ниско летящото ято с камион.

В Бийби, Арканзас, има вероятност фойерверките за празника да са причинили ужас сред птиците, които са летели безразборно, блъскайки се в къщи и дървета. Косовете се тълпят в големи количества и имат лошо зрение през нощта.

Широко разгласяваните масови измирания получават повече внимание, отколкото нормално биха предизвикали, защото се случват за кратко време.

"Това е класически пример за съвпадение на ненормални случки" - заяви Петер Бьокман от Норвежкия музей по естествена история.

Той разкри, че случаите на масова смърт на птици не са непознати, но обикновено не привличат интереса, защото стават над моретата или в селски райони далеч от градските зони. Много от птиците загиват именно през зимата, когато храната е оскъдна.

При един потресаващ случай през 1976 година 60 000 патици загинаха в Балтийско море, тъй като кацнаха в малко петролно петно, обърквайки го с привлекателна зона на спокойни води. Бури, засмукали малки същества, са причината за валеж на дребни рибки далече от морето в Австралия през 2010 година и за град от жаби в Сърбия през 2005. Лемингите пък често измират масово, когато храната намалее. Излизанията на китове на плажовете пък може да са свързани с болест или с дезориентацията поради нарастналия шум в океаните, предизвикан от сондирането за газ и петрол.

Бьокман подчерта, че реакцията на случаите с птиците показва и различията между по-религиозните американци и рационалистично настроените шведи. Първите веднага свързват събитието с пророчествата за напаст от жаби и скакалци в Библията, а вторите се доверяват на компетентността на властите. "В САЩ се чува "о, не, Денят на Страшния съд идва", а в Швеция - "повикайте ветеринарите" - коментира Бьокман.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати