20 Април 2024 г. Събота

Какво губим при отлагане на присъединяването ни към Шенген

2011-01-07 16:35:35
Преди ден беше разпространена новината, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде отложено от определената вече дата 31 март 2011 г. По-късно следобед обаче унгарското председателство на Европейския съюз опроверга тези информации на международните агенции, при които беше цитиран унгарският вътрешен министър Шандор Пинтор, като беше обяснено, че думите му са били "зле разбрани или зле интерпретирани“.

В тази връзка говорителят на Европейската комисия коментира, че „информацията, с която разполага Комисията, е за взимане на решение по въпроса от Европейския съвет през месец март“.

Всъщност беше опровергана само частта от изявлението, че е взето решение, но никой не даде някакви допълнителни гаранции на България и Румъния, че в края на март ще се присъединят към Шенген.

Така или иначе, като цяло съмненията за това, че България ще се присъедини към Шенген след три месеца, още повече се засилиха.

Затова потърсихме за коментар водещи икономисти и представители на бизнеса, които споделиха какво според тях губи (или не) България при отлагане на влизането ни в Шенген.

Лъчезар Богданов – Industry Watch


Ще разгледам въпроса от гледна точка на това какво пропускаме с отлагане присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според мен пропуснатите ползи са в три основни направления.

Като непосредствен резултат от влизането ни в Шенген щеше да бъде улеснението при придвижването на българските граждани в Европа.

От друга страна, също пряка полза щеше да има и за българския туризъм, тъй като гражданите от трети страни извън ЕС, например Китай, които са получили шенгенска виза, наред с други европейски страни биха могли да посетят и България, което съответно носи и допълнителни приходи за туристическия сектор.

Вторият резултат от присъединяването ни към Шенген, малко по-отдалечен във времето, е укрепване на правораздавателната система. Това би повлияло положително на правенето на бизнес в България, тъй като ще допринесе за спазване на „правилата на играта“ и търсенето на отговорност при необходимост.

Ползите от присъединяването към Шенген може да се търсят и в трета насока, която, макар да е отдалечена във времето и донякъде косвена, също е от важно значение. Това е повишаване на общото доверие към икономиката на България от страна на другите държави и на чуждите инвеститори. Бих казал, че големите инвеститори, най-общо казано, разделят страните на „стабилни“ и „други“, а държавите от Шенгенското пространство определено се считат към стабилните държави, които съответно са предпочитани за влагане на инвестиции.

Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара (БСК)

Всяко закъснение на присъединяването ни към Шенген ще се отрази негативно на бизнеса, а и на гражданите, пътуващи в Европа, заради пропуснатите възможности. Някои от по-важните от тях се изразяват в следното.

По-конкретно, както е известно, сега на много летища има отделни пътнически терминали за обслужване на граждани на държави от Шенген и от други страни, т.е. при присъединяване към Шенген се спестяват много митнически формалности.

Освен това, ако България и Румъния са в Шенген, това би повишило предпочитанията към този транспортен коридор и би спестило митническите формалности на транспортните фирми от двете страни.

Ще отбележа, че и чуждите инвеститори при избора на място за влагане на средства се влияят от това дали страната е в Шенгенското пространство, защото така и доверието в икономиката й като цяло се повишава. Така че отлагането на присъединяването ни към Шенген би ограничило донякъде и без това доста скромните чужди инвестиции, като имам предвид данните за изтеклата 2010 г.

Андрей Пръмов, финансист

По мое мнение отлагането на присъединяването на България към Шенген има по-скоро политическо значение, отколкото икономическо. Към момента не виждам с какво толкова присъединяването ни към Шенген би засилило забележимо икономическите позиции на България, или съответно неприсъединяването ни в скоро време би им навредило.

Наистина, при влизане в Шенген ще се избегнат митническите формалности за българските граждани при преминаване на границите, но отражението върху общия брой на туристите от и за България ще е пренебрежимо малко.

Смятам също така, че забавянето на влизането ни в Шенген не е фактор, който сам по себе си би повлиял на рейтингите, давани на страната ни от международните рейтингови агенции.

След като вече сме в Европейския съюз, присъединяваното ни към Шенген е неизбежно и (при запазване на сегашното законодателство в ЕС) не мисля, че е от съществено значение дали това ще стане след няколко месеца или три години например.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати