26 Април 2024 г. Петък

Митнически "Октопод" плъзва от СРС-тата

2011-01-07 10:23:13

„Министри са разработвани, а някои депутати първи мандат са финансирани от фирми, които очакват да им се върне услугата“. 

Това заяви пред bTV бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев, който през ноември миналата година беше освободен от поста. Тони Странджев се разплака. Той си подаде рапорта същия ден. Мъж за мен е той. Когато му излязоха сълзи на очите, не каза една дума, написа си рапорта, но му течаха сълзи по бузите. 

Аз няма да го забравя никога. Не мога да се съглася, че аз трябва да се съглася на базата на интриги, този човек какво ще си помисли, а и останалите в състава?” 

Името на Антоний Странджев беше споменато и от премиера Бойко Борисов, казвайки, че е изгубил доверието си в него и за това е трябвало Ваньо Танов да го освободи. 

Бившият зам.-шеф на митниците спомена за съперничеството между митниците и МВР при залавянето на контрабанда, както и за покровителстването на тази дейност. Странджев обаче отказа да посочи конкретни имена.

Странджев прочете докладна записка, която е писал на 22 март 2010 г. до премиера Бойко Борисов и до главния прокурор Борис Велчев, с която информира какво се случва в митниците.

В писмото се казва още, че в митниците се прави опит да бъдат назначавани послушни хора, които да работят в полза на определена политическа сила или определени хора.

Особено важно е "овладяването" на основни пунктове, особено на границата с Турция, написал Странджев там, визирайки проверени и сигурни хора.

Той предложил механизъм за по-добро събиране на приходите и казал, че част от новоизбраните депутати са поели ангажименти пред лицата, които са ги подкрепили на избори.

Изразил надежда, че настоящето ръководство няма да търси врагове сред своите, да прави "митнически октопод", а всички заедно ще работят.

„След като се е запознал със записката, след няколко дни ми се обади секретарката му и ми каза или да ходя да си взема документа, или ще го пусне в мелачната машина. След като си го взех, отидох при г-н Танов с рапорт за напускане. Казах му, че отново сме изправени срещу вятърни мелници, нямаме гръб, отново сме сами. Тогава Танов ме убеди да остана“, разказа още Странджев.

"Не ме интересува дали г-н Борисов е загубил доверие в мен. По-важно е дали аз и останалите хора няма да загубим доверие в г-н Борисов. А аз вече го загубих“"">„Плаках от радост, че едно тежко бреме отпадна от моите плещи, но същевременно и с много голяма доза съжаление, че оставям едни прекрасни колеги и най-вече г-н Танов, който остана самичък. Остана самичък като ръководител на Агенция „Митници”, като честен човек, който отстоява интересите на държавата“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати