26 Април 2024 г. Петък

Срещу Цветанов се води обречена кампания?

2011-01-06 19:42:56
Обречена на неуспех кампания се води срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това става ясно от думите на Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му компроматите срещу Цветанов и ключови личности на управлението може и да отегчат аудиторията до изборите. 

Безлов припомни случая с Георги Първанов, когато бе извадено досието му с псевдонима и детайлите около него. "Това се случи доста рано в кампанията. Този аргумент бе износен в рамките на предизборната кампания. Освен това има разделение в обществото - на фенове на една или на друга партия. И за тях каквото и да прави техния отбор те не стават привърженици на противниковия клуб", обясни експертът.

"Не се ли замеси вътрешният министър в твърде много скандали?", попита той. Първо с имотите му, после и обвиненията, че подвежда премиера и покровителства контрабандата, предаде КРОСС.

Това, което наблюдаваме, "ще започва да се превръща в много сериозен проблем за всички, ако не се въведе ред, както с използването на различни специални разузнавателни средства, така и с изнасянето им", категоричен е Безлов.

"Очевидно има кампания срещу Цветанов. Тя започна с големите му шансове да бъде бъдещият кандидат за президент на ГЕРБ. Това е част модела за отстраняване на Цветанов и от ляво, и от дясно", заяви още Безлов. Според него стенограмите, които бяха публикувани в медиите, са абсолютно безпрецедентни за хора, които са във властта, при това на високи постове - министър на финансите, неговият заместник и директорът на митниците.

"Да се извадят техните разговори и да изтекат СРС-та - това би трябвало да говори, че са извършени сериозни нарушения в службата, която е извършила това подслушване. Смятам, че това ще започва да се превръща в много сериозен проблем за всички, ако не се въведе ред, както с използването на различни специални разузнавателни средства, така и с изнасянето им", допълва експертът.

Наблюденията на Безлов показват, че политиката на Борисов да няма недосегаеми хора за разследване е подход, койтоможе, макар и краткосрочно, да донесе резултати в ограничаването на корупцията на най-високо ниво именно в страни като нашата. Проблемът е, че с подобен подход премиерът нанася тежки щети и на своята партия.

"Втората линия, която си заслужава коментар, е какви рискове ни носят новите технологии. Ако преди десетина години една микрокамера струваше десетки хиляди долара, сега цената й е под сто долара. В предишните времена копирането на папка с документи се смяташе за връхна точка в шпионажа, а сега документите на цяло министерство се събират в личния GSM. Ако преди само много богати национални тайни служби можеха да манипулират незабележимо звуков запис, сега на обикновен домашен компютър може да произведем какъвто искаме разговор проведен от каквито си изберем лица", коментира още Безлов.

Кой може да стои зад теча на данните от разговорите?

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията става дума за хора, които са били уволнени от службите. "Трябва да се изясни кои са те, но не мисля, че възможностите са много големи. Опитът от подобни скандали преди показва, че у нас за съжаление няма последици. Страхувам се, че ще има политическо противопоставяне и нечестна игра. Тепърва ще сме свидетели на такива „вадения"", категоричен е Безлов.

Как ще реагира Цветан Цветанов?

"На него ще му омръзне да обяснява. Както и на всички нас", смята експертът.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати