19 Април 2024 г. Петък

България ще види Шенген, ама през... октомври

2011-01-06 17:43:38

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген през март, а най-рано през октомври, стана ясно от изказване на унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, цитиран от агенция ДПА.

Унгария председателства Европейския съюз през първата половина на 2011 г. и София и Букурещ разчитаха на подкрепата на Будапеща, за да станат част от Шенгенското пространство.

Според изявлението на Пинтер двете страни трябва да изпълнят още "някои задачи" и поради тази причина не могат да се присъединят към Шенгенското пространство тази пролет.

По думите на Пинтер, цитирани от Аджерпрес, би трябвало "до юни да стане ясно какви още задачи трябва да изпълнят Румъния и България", след което най-близкият срок, който може да бъде обсъден, е октомври.

Срокът март във всички случаи вече не се обсъжда, цитира ДПА и европейски дипломат, пожелал анонимност, отбелязва Аджерпрес.

Председателят на Комисията по външна политика на долната камара на румънския парламент Атила Кьорьоди заяви обаче за Аджерпрес, че изявленията на унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство са били интерпретирани погрешно и че според посолството на Унгария в Букурещ Пинтер продължава да подкрепя присъединяването на двете страни към Шенген през март 2011 г.

По моята информация става дума за погрешна интерпретация на агенция ДПА. Аз говорих веднага с нашия посланик в Будапеща, който се е свързал с отговорния екип там и той е потвърдил, че Пинтер не е казвал подобно нещо, заяви Атила Кьорьоди.

По думите му Шандор Пинтер е казал, че ако докладът покаже проблеми, тогава вероятно присъединяването към Шенген ще бъде през втората половина на годината, при друго председателство на ЕС, но ако няма проблеми, присъединяването ще се случи сега.

В края на миналата година Франция и Германия изразиха несъгласието си с членството на двете източноевропейски страни в Шенген заради опасения, че организираната престъпност може да има достъп до общата система.

В писмо на френския и германския вътрешен министър до Европейската комисия се казваше, че разрешението за влизане на България и Румъния в Шенген през март 2011 година е „преждевременно”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати