Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 20
Начало arrow Политика arrow Няма лични права за министрите. Да ги следят!

Няма лични права за министрите. Да ги следят!

  Print E-mail
2011-01-06 10:01:55
източник: dnes.bg

Аз съм знаел за подслушванията и никого не съм предупредил. Нямам никакви съмнения, че Цветан Цветанов е 100% лоялен към мен. Имам пълно доверие и на Ваньо Танов.

Това са част от коментарите на премиера Бойко Борисов по повод разгласените от вестник "Галерия" скандални разговори между шефа на митниците, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.

Премиерът беше силно раздразнен от факта, че Ваньо Танов досега не му е казвал, че има покровителстване на фирми, както става ясно от записа на разговорите. От тях се разбира, че Цветанов "опъва чадър" над определени фирми и лица, свързани с контрабанда.

Борисов беше категоричен, че Танов, включително и при разговора му вчера в неговия кабинет, не е казвал за такова нещо.

"Ядосан съм, че сега мрънка. Това ме дразни и ядосва", каза Борисов.

"Ще изчопкам всичко, който е виновен, ако има такова нещо, ще си понесе отговорност", отсече премиерът и добави, че ще е без значение дали това е Цветанов, Дянков или Танов.

"Какво лошо има службите да подслушват министри, зам.-министри, вицепремиери?", попита риторично Борисов и обясни, че тази практика ще продължи. Нямало как по друг начин да се хване корупцията по високите етажи на властта.

"Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол. Министрите да работят така, че все едно са слушани и следени", категоричен бе премиерът пред bTV.

На въпрос дали по този начин не се нарушават личните права на хората, премиерът отговори:

"Няма лични права за министрите, заместник-министрите, шефовете на агенции, премиера и т.н.". Той уточни, че СРС се ползват само с прокурорска проверка и разрешение от съдия.

"Аз не искам моите министри да правят завери помежду си, да са приятели. Аз искам те да са в напрегнати отношения, само така може да се спре контрабандата", смята Борисов.

 

"Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол. Министрите да работят така, че все едно са слушани и следени."

Между двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов е имало и има тежки противоречия за това колко трябва да се съкрати съставът на МВР, колко пари допълнително трябва да се отделят за МВР или да се вземат, призна Борисов пред Нова телевизия.

 

"Ние сме водили спор на много висок тон с тримата по тези теми и всеки е отстоявал своите аргументи. Към вицепремиера Дянков аз към този момент съм отправял един упрек и него съм го казвал от трибуната на парламента – не трябваше миналата година ние да приемаме бюджет и да покрием дефицита на предишното правителство.

Трябваше да го приемем с тежък дефицит, за да блесне на Станишев и компания лъжата. Ние тогава направихме грешка, за да покажем, че държавата е стабилна. Дянков се ползва с моето доверие", коментира още премиерът.

Според него изнасянето на разговорите е насочено не към правителството, а към имиджа на страната, тъй като става броени дни преди проверката за Шенген.

Именно за това информацията от разговорите е извадена и обявена точно сега.

"Един чичко дошъл, най-вероятно с каскет и очила, който никой не познава, оставил е едни материали, за които обаче се знае, че са от частна фирма. В същото време месеци наред се говори за прокурорската проверка и че има подобни записи. Кой кого лъже?", каза Борисов.

"Въпреки тези атаки в най-неподходящото време за България аз и правителството ще положим сериозни усилия и мисля, че през септември ще можем да се поздравим с Шенген", твърди премиерът.

На въпрос дали е започнала предизборната кампания, премиерът коментира, че тя изобщо не е свършвала. "Аз съм готов да направя избори веднага", заяви Борисов.

"Почти не спя. Трябва да издържим. Имам куража и хъс да продължим", заключи Бойко Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?