28 Март 2024 г. Четвъртък

Премиерът отказа коментар на "най-големия скандал 20 години след прехода"

2011-01-05 16:28:39

Премиерът Бойко Борисов отказа коментар на обявения за "най-голям скандал след прехода" днешен материал на журналисти от в. "Галерия", в който бяха огласени лични разговори на Симеон Дянков и Ваньо Танов.

"Готов съм да коментирам винаги, когато има ясен източник на информация", отклони въпросите министър-председателят Бойко Борисов.

"Винаги, когато има информация, зад която стои източник с името си, съм готов да коментирам, разбира се в случаите, в които не става въпрос за класифицирана информация. Такъв беше случаят с доклада на ДАНС, който Алексей Петров донесе в Министерски съвет и който впоследствие се оказа, че е изчезнал. След като получих доклада, потърсих съдействието на Прокуратурата, за да се види откъде е изчезнал”, каза премиерът пред Фокус.

Скандалът избухна днес, след като в. "Галерия" огласи лични телефонни разговори на Ваньо Танов с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

В коментар по темата зам.-главният редактор Явор Дачков заяви, че това е "най-големият скандал 20 години след прехода", а Кристина Патрашкова призова записите да станат обществено достояние, тъй като разкриват непознати досега аспекти на скандала Цветанов - Дянков - Танов.

От "Галерия" твърдят, че са получили анонимно материалите в редакцията на 27 декември.

Разговорите, според журналистите от вестника, са водени през май миналата година, когато Цветанов заяви, че митниците не се справят с контрабандата.

Какво се чува на записите:

Първият запис:

Ваньо Танов: "и как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който... нямам думи", "Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката... защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени... И всички приказваха едно преди това, сега се измятат и въобще к'во да...".

Танов казва още, че няма нерви и всичко е "пълна фалшификация и заблуждава премиера".

Шефът на Агенция "Митници" се оплаква на финансовия министър, че заблудата е за това, че зам.-директорът на агенцията Антоний Странджев се е срещал с Румен Петков, целта е била да го злепостави и да го принуди да си тръгне, за да сложи свои хора на негово място.

"Той, той излъга премиера, че Тони Странджев се е срещал с Румен Петков, а има разговор... Той настройва и премиера".

"Да де, но премиерът е умен за разлика от него. Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен той ще се държи", отговаря му Симеон Дянков.

Танов казва още, че на мястото на Странджев "ще ми назначат един и аз ще стана пионка, те долу ще си командват к'во да прави, които фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две - три фирми, които аз ги натискам". "Не са добре нещата, господин министър!", оплаква се Танов и добавя, че се чувства в една помийна яма.

Вторият запис:

Танов разказва за случай, при който Шишков (според "Галерия" може би става въпрос за Николай Шишков, бивш началник на митница Югозападна), който е написал актове на "Лукойл". Този служител, казва Танов, "Цецо го е заплашвал и му казал, че няма да бъде... Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати