23 Април 2024 г. Вторник

Големият въпрос: Под заплаха ли е глобализацията през 2011?

2011-01-05 16:03:43

През последните две години светът преживя най-дълбоката си икономическа криза след 30-те години. Но въпреки опасенията на много експерти, огнищата на протекционизъм, за които предупреждаваха, не се появиха. Глобализацията – икономическата и политическа мегатенденция от последните три десетилетия, продължава с пълна сила, пише коментаторът на Financial Times Гидеон Рахман.

Когато Барак Обама посети Индия наскоро обаче, президентът на САЩ предупреди своите домакини, че дебатът за глобализацията е подновен на Запад.

Причините за това са очевидни. Западният свят излезе от Голямата рецесия в много по-лошо състояние от развиващите се икономически сили. В САЩ нивото на безработица все още кръжи около 10%. Европейският съюз е изправен пред криза на държавния дълг и социално напрежение. Западните сили чувстват загубата на икономическа и политическа сила в сравнение с развиващия се свят. Американците и европейците все по-трудно преглъщат "новия световен ред“, появил се след края на Студената война.

Като последица от това се зароди и реакция срещу глобализацията, която ще става все по-силна, пише в свой коментар за изданието Рахман, който и е автор на книгата „Свят с нулев резултат“ (Zero-Sum World), която е посветена на политиката и глобализацията.

Глобализацията е процес, при който националните граници пред свободното движение на стоки, хора и капитали постепенно изчезват. Той се ускори през последните 30 години с бума в международната търговия, трансграничните инвестиции и миграцията на хора. Но натискът да се налагат отново бариери в тези три области отскоро се разраства в развитите икономики.

Негативната реакция срещу имиграцията е особено видима в Европа. Във Великобритания новото коалиционно правителство обеща да намали броя на имигрантите от стотици хиляди годишно на десетки хиляди.

Международните банки и мултинационални компании вече се оплакват, че дейността им е силно засегната от появата на ограничения. През последната година анти-имиграционни партии направиха пробив в Швеция и Холандия, а една книга против културното влияние на имиграцията се превърна в огромен бестселър в Германия ("Германия се самоликвидира“ на Тило Сарацин – бел. ред.). В САЩ популисткото движение Tea Party увеличи натиска за справяне с нелегалната имиграция от Мексико.

Новото регулиране на движението на капитали също се затяга в международния дневен ред на фона на приказките за "глобална валутна война". Докато всички велики сили в света се стремят да постигнат растеж чрез износа, напрежението расте.

Америка се оплаква, че Китай умишлено подценява своята валута, за да поддържа голям търговски излишък, който допринася за безработицата в САЩ. Китайският отговор е, че САЩ печатат пари в опит да понижат курса на долара.

Въпросът за бъдещето на еврото върна призрака на капиталовите контроли, които един ден могат отново да се въведат в Европа като част от усилията за контролирано разпадане на еврото. Някои развиващи се пазари - най-вече Бразилия - наложиха междувременно контрол върху притока на "горещи пари" през 2010 година, за да предотвратят поскъпване на техните валути до безнадеждно неконкурентни нива.

Тъй като ново глобално споразумение за валутите е малко вероятно да се постигне през 2011 г., тази тенденция вероятно ще набира скорост.

Най-следена, разбира се, е заплахата от търговски протекционизъм. Най-важните търговски отношения в света, тези между двете най-големи икономики САЩ и Китай, не са твърде обещаващи.

Миналия септември Камарата на представителите в САЩ прие закон, който ще позволява на американски компании да отправят петиции за налагане на мита на китайски стоки в отговор на парична политика на Китай. Законопроектът може да не влезе в сила през тази година. Но независимо от съдбата му общите условия, които насърчават протекционистките настроения, са в състояние да се засилят през 2011.

Китай показва малко признаци за отстъпки в своята валутна политика, които биха променили нагласите в САЩ. Безработицата в САЩ остава трайно висока. Протекционизмът като икономическа философия постепенно се реабилитира, докато водещи икономисти твърдят, че вдигането на митата е оправдана реакция на "меркантилната" политика като тази, в която Китай е обвинен.

Глобализацията просперира по време на период, в който всички велики сили в света се радваха на силен икономически растеж. Тя е застрашена в един нов свят, в който развиващите се страни са осезаемо по-добре от установените икономики на Запад. И заплахата за глобализацията ще расте, освен ако не се зароди координирано възстановяване на световната икономика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати