27 Април 2024 г. Събота

Рекламите, които разтърсиха света

2011-01-04 15:13:12

Рекламите винаги имат за цел да повлияят на начина ни на мислене и да ни накарат да харчим. Има обаче и рекламни трикове, които наистина са променили нашата представа за един или друг продукт.

Диамантите De Beers

С мощната си, изразна реклама диамантеният гигант De Beers извърши нещо невероятно. Той успя да убеди и мъжете, и жените, че единственият предмет, достоен за сватбено предложение, е пръстенът с диамант. 

Преди кампанията „Диамантът е завинаги“, започнала през 1948 г., която специализираното списание Advertising Age нарече впоследствие най-ефикасната рекламна кампания на ХХ век, пръстенът с диамант изобщо не е бил символ за сватба или годеж. 

Разтворете книга от ХІХ век – няма да срещнете нито веднъж споменаване на годежен пръстен с диамант. 

Но De Beers промени нещата.

Диамантите изобщо не са толкова редки, но те са наистина най-твърдото вещество в природата. И това им качество ги превърна в синоним на вечност. 

Подчертавайки това и украсявайки диаманта с романтични краски, De Beers буквално промениха западната култура. 

Санта Клаус и каубоят Marlboro

Каубоят Marlboro далеч не е първият герой от реклама.

През 1939 г. Coca-Cola създаде днешния образ на щастливия, дебел, облечен в червено Санта Клаус. 

Преди това Свети Николай можеше да изглежда по най-различен начин – слаб, суров и дори страшен. 

Каубоят Marlboro пък стана толкова разпознаваем, че при появата му не е нужно да се посочва названието на продукта.
 
Брандът Marlboro, който преди това се отнасяше към меките дамски цигари, 20-те реклами, които разтърсиха света“/, каубоят Marlboro може да бъде смятан за изключително успешен и защото се появи точно в момента, в който американците вече осъзнаваха, че тютюнът всъщност е опасен, води до привикване. 

За съжаление тримата актьори, превъплътили се в ролята на каубоя Marlboro, починаха от рак на белите дробове. Единият съди компанията  Phillip Morris и след това тези цигари стана известни като „убийци на каубои“. 

Водка Absolut

Какво и в случая с De Beers, създателите на рекламата на шведската водка Absolut буквално си създадоха пазар там, където го нямаше.  и обиграване на думите „абсолют“, „абсолютен“.
 
Преди това водката рядко се рекламираше и в света не съществуваше такова нещо като водка премиум клас.

„Водката е напитка, която трудно може да се разграничи една от друга въз основа само на вкуса и те отделиха своя бранд с помощта на текста и опаковката“, казва Туитчъл. 

Днес водката премиум клас е гигантски бизнес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати