26 Април 2024 г. Петък

България – отново начело на класацията за слабаци

2011-01-04 14:28:00
България завоюва ново призово място в класацията по развитие на капиталовия пазар. След като през 2009 година бяхме сред най-слабо възстановяващите се пазари в региона на Централна и Източна Европа, през 2010 година индексът на сините чипове SOFIX бе сред борсовите показатели, записали най-силен спад.

В регулярните изчисления на Investor.bg, в които попадат водещите борсови индекси в 17 държави от Централна и Източна Европа, SOFIX отново е сред разочарованията на 2010 година. Той се нарежда на второ място по спад след основния индекс в Гърция ASE 20.

През 2009 година ситуацията бе доста сходна – на фона на глобалното възстановяване, донесло ръстове от по над 50 на сто на основните индекси в много страни по света, SOFIX напредна с едва 19 на сто, което му отреди пето място по повишение в региона.

На този фон в Русия RTS се изстреля със 126%, а в Турция и Украйна ръстовете бяха с по над 90 на сто.

През 2010 година SOFIX изгуби 15,2 на сто, сделките паднаха наполовина, а пазарът като цяло бе белязан основно от блокови сделки и прехвърляния на извънборсов пазар.

Единственият по-слаб индекс в региона е гръцкият ASE 20, който е изгубил близо 36 на сто от стойността си. За разлика от България обаче, която не бе засегната от драматични проблеми през 2010 година, Гърция бе на ръба на банкрута и бе спасена с помощта на кредит от 110 млрд. евро, отпуснати от Европейската централна банка, Международния валутен фонд и страните от еврозоната.

Топ три по спад се допълва от Словакия, където основният борсов показател се е понижил с 13,7 на сто през 2010 година след спада от близо 26 на сто, измерен година по-рано.

Лидер по ръст през 2010 година е пазарът в Естония. Основният борсов индекс в страната напредна с близо 74 на сто в очакване на приемането на страната в еврозоната. Влизането във валутния блок предизвика сериозен оптимизъм още в началото на 2010 година, като той успя да се задържи до края на годината.

На второ място се нарежда пазарът в Украйна с повишение на PFTS от 70 на сто. Това означава, че за последните две години основният индекс в страната се е изстрелял с впечатляващите 223,5 на сто.

Топ три от пазарите в Централна и Източна Европа за 2010 година се допълва от Литва, където OMX Vilnus е добавил 56,5 на сто.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати