26 Април 2024 г. Петък

Царя се обяснява: Тройната коалиция беше единствената формула

2011-01-03 23:51:07

Оставането в Тройната коалиция беше израз на способността на НДСВ да служи на националния интерес . Това заявява Симеон Сакскобургготски в материал, публикуван в личния му интернет сайт www.kingsimeon.bg.

Бившият премиер на страната аргументира участието  и оставането на жълтите в тройната коалиция, за което бяха много атакувани.

„Фрази като „НДСВ е трябвало да напусне коалицията на 1 януари 2007 г.” или „Предишното управление е виновно за всички беди у нас” не са изводи от конкретна фактология, а завъртани многократно в общественото пространство конюнктурни политически изказвания, някои от които - откровени лъжи”, заявява Симеон Сакскобургготски.

Според него излизането от коалицията по средата на мандата би довело до излишен политически трус и изместване на усилията от реформите към предсрочни избори, политически борби и т.н.

„Това щеше да разклати доверието в България в международен план. Тройният формат на управление бе единствено възможният за онзи етап на развитие на страната и политическата обстановка. Това  създаде стабилност след изборния процес. Нима в момента не наблюдаваме нещо сходно?”, пита Симеон Сакскобургготски.

„Колко от нас са се замисляли какво би станало при един прибързан и емоционален ход – излизане от управлението след 1 януари 2007?  Нестабилна коалиция БСП-ДПС, предсрочни избори, които щяха да повторят приблизително същия резултат, но пък щяха да бъдат похарчени милиони левове и то в момент, когато управлението постигаше добри резултати във финансовата сфера и попълването на държавния резерв – факт, който в началото на този мандат изигра ключова роля за преодоляване на кризата”, аргументира се още Сакскобургготски.

Членството в ЕС не  можеше да бъде превърнато в инструмент за вътрешнопартийна употреба, категоричен е бившият премиер.

„Единствената възможна тогава формула беше партниране на трите водещи по резултат политически сили. Всяка друга конфигурация би поставила на риск членството и би обезсмислила труда на толкова хора” смята Симеон Сакскобургготски.  

„Не бива да забравяме, че по време на тройната коалиция бе запазена фискалната дисциплина, бе въведен плоският данък, бяха продължени реформите и довършени приватизационни сделки, въпреки идеологическите различия на партньорите.

Дори само заради постигането на този коалиционен консенсус си е заслужавало да се изтърпят всички трудности  и тежки моменти вътре в коалицията, което явно не се оценява достатъчно от широката общественост именно поради тази тенденция манипулативно да се засилва емоционално негативната страна на обществените явления, просто защото някои среди имат интерес от това”, заключава Симеон Сакскобургготски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати