23 Април 2024 г. Вторник

ДПС и БСП подкрепиха Първанов

2011-01-03 22:44:00

Очаквано беше подобно действие от страна на президента, каза депутатът от ДПС Алиосман Имамов по повод наложеното вето на Изборния кодекс от държавния глава Георги Първанов.

Пред Фокус народният представител каза, че очаква дори да бъде сезиран Конституционният съд за изборния закон.

"Защото по-голямата част от аргументите на президента са достатъчно убедителни и основателни. Особено това се отнася до аргумента му, свързани с необходимостта от политически консенсус, когато се прави такъв кодекс, обобщаващ съществуващата практика в областта на избирателните действия в България, които се случват през последните години. Защото, ако няма такъв консенсус, следващите, които ще бъдат на власт, ще предприемат мерки да променят този кодекс, тоест той няма да има достатъчно дълга политическа продължителност”, каза Имамов.

Принципът за уседналост за евровота – според Изборния кодекс - три месеца, а за местните избори – една година, се преиначава в България, смята депутатът от ДПС. „Има интерпретации и тълкования на Венецианската комисия за срока на уседналост, който се прилага в повечето европейски страни. Там ясно е казано, че този срок не може да бъде повече от шест месеца, може да бъде нарушен само, ако е свързан със защита на малцинствените групи”, посочи той.

Според Имамов мотивацията за въвеждането на по-дълъг срок на уседналост за местните избори е известна – тя е в противоположна посока – да се затруднят представителите на малцинствените групи, които са граждани на България, да упражнят своето право да гласуват.

Ограничаването на правото на избор на кметове в малките населени места е ограничаване на избирателни права. До голяма степен негативният политически ефект от подобно действие ще бъде за сметка на малките политически партии и особено тези, които много трудно могат да вкарат свои представители в местните власти. Това се отнася и до ограничаването на броя на съветниците в общините, които имат повече жители.

По думите на Имамов политически консенсус за Изборния кодекс е възможен, но „не може да се търси посред нощ или в едни дълги поредици от изморителни заседания на парламента – необходимо е достатъчно време и достатъчно възможности, за да се чуят всички становища по отношение на дискусионните моменти – те са ясни и са няколко, броят се на пръсти”.

Направени са стъпки от страна на ГЕРБ за постигане на някакъв консенсус, но в крайна сметка управляващата партия е прокарала онези решения, която смята за необходими, заяви Имамов.

Избирателният кодекс беше приет бързо, хаотично и е лош нормативен акт. Ветото на президента върху него е основателно и аргументирано. Каза от своя страна Корнелия Нинова от БСП.

"В Избирателния кодекс има текстове, които противоречат на Конституцията; има дискриминационни текстове. В този кодекс се отнемат права на част от българските граждани, както да избират свои представители в местната власт, така и да бъдат избирани. Правилата за гласуване в чужбина нарушават равното избирателно право на всички български граждани. Отстъпва се от децентрализацията. Има взаимно противоречащи си текстове. Надяваме се при повторно разглеждане в парламента да има политическа воля у ГЕРБ да се откажат от тяснопартийните си интереси да печелят служебно изборите и заедно да направим един демократичен и работещ избирателен кодекс”, заяви Нинова.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати