26 Април 2024 г. Петък

Президентско вето за Изборния кодекс

2011-01-03 17:52:16

Президентът Георги Първанов изпълни заканата си и през първия работен ден на новата година върна за ново обсъждане в Народното събрание Изборния кодекс.

Той беше приет окончателно от парламента на 22 декември 2010 г. след множество среднощни заседания и ожесточени спорове в пленарната зала.

"Аз винаги съм отстоявал виждането, че промените в избирателната система трябва да бъдат част от една цялостна реформа на политическия модел", посочва в мотивите си държавният глава, съобщиха от неговия прессекретариат.

"Според мен създаването на Изборен кодекс трябва да се основава на разумен политически компромис и съгласие. В противен случай приетата уредба е обречена на нестабилност, доколкото всяко следващо мнозинство ще я прекроява, водено от своите партийни интереси. 

Очевидно вносителите на проекта за Изборен кодекс не споделят това разбиране, доколкото в мотивите към него признават, че той в крайна сметка е изработен в синхрон с политическите виждания на политическа партия ГЕРБ", категоричен е Първанов.

Според него приетият Изборен кодекс  съдържа множество правни недостатъци, а някои негови норми са откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години, както и от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа.

Президентът е против начина, по който се въвежда  изискването за уседналост – при избори за евродепутати гласоподавателите следва да са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на ЕС, а при избори за органи на местно самоуправление право да гласуват имат избирателите, които са живели най-малко през последните дванадесет месеца в съответното населено място в страната.  

Според него е възможно отделен избирател да покрива изискването да има постоянен и/или настоящ адрес (съответно адрес на пребиваване) в една община или населено място и въобще да не живее на тяхната територия.

"Тази често срещана житейска ситуация се разминава съществено с основната идея на вносителите и прави изискването за уседналост безсмислено и лесно за заобикаляне", смята Първанов.

По отношение на предвидения 12-месечен срок той припомня, че Венецианската комисия за демокрация чрез право на Съвета на Европа в своите препоръки за провеждане на демократични избори не допуска срокът за уседналост да превишава 6 месеца.

Държавният глава се противопоставя и на премахването на прякото избиране на районните кметове в София и останалите градове с районно деление, както и на намаляването на броя на общинските съветници, което щяло да доведе до отслабване на местната власт.

Според него със създаването на единна Централна избирателна комисия за всички видове избори ще доведе до политизирането на този орган.

А правилата за гласуване в чужбина при парламентарните избори поставяли нашите сънародници в неравностойно положение.

Президентът се противопоставя и на въвеждането на експерименталното гласуване по електронен път.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати