28 Март 2024 г. Четвъртък

Вял бунт на учениците в страната

2011-01-03 17:51:29

Вяло и с малко отсъствия протича Националният ден за бягство от училище. 

Ученици в цялата страна протестираха преди празниците, защото според тях зимната им ваканция е много кратка, и поискаха почивката им да бъде удължена. Протестите им обаче не успяха да трогнат образователния министър и учебният процес продължи по план.

За днес децата организираха „Ден за национално бягство от училище“, а своеобразният им протест бе подкрепен виртуално от над 50 хиляди души в социалната мрежа Facebook.

Обявеният бойкот на занятията обаче се провали – или поне така изглежда ситуацията при първата смяна. Справка на Dnes.bg в районните инспекторати показа, че около 10 на сто от учениците днес не са влезли в клас.

В цялата страна учебният процес протича нормално и броят на отсъстващите и закъснелите не е различен от този в първия учебен ден на миналата календарна година, съобщиха от Министерството на образованието.

В някои училища процентът на отсъстващите е малко по-голям, но от МОНМ уточняват, че причините са в затруднено придвижване заради снега, в заболявания или заради празнуване на Новата година при семействата си в чужбина, или че учат в школо с общежитие, т.е. в друго населено място.

Около 10 на сто от учениците в София са отсъствали в първите часове на сутрешната смяна днес, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

Според нея не може да се каже колко от тях не са се явили в клас именно заради организираното национално бягство, но процентът на отсъстващите преди ваканцията е бил същият.

Най-висок е процентът на отсъстващите в 13-о основно училище – над 20%, а най-нисък – 18-о СОУ – 7 на сто.

Кастрева е категорична, че всички, които не са влезли в час и нямат извинителна бележка от лекар или от родител, ще получат неизвинени отсъствия. Липсват около един-двама от клас, твърди Карстева. 

От общо 51 870 ученици в област Пловдив около 4100 отсъстват от занятия, съобщи началникът на РИО-Пловдив Павлинка Кацарова. 

В три професионални гимназии – две в Пловдив и една в Асеновград, броят на липсващите надвишава обичайните 10%. Повече деца не са дошли в училището в Перущица, но се предполага, че причината са лошите метеорологични условия. 

Все още не са обработени данните за децата, които са втора смяна. 

В област Пазарджик отсъстващите ученици са около 17 на сто, съобщи началникът на регионалния инспекторат по образованието Йордан Чалъков. 

По думите му е възможно доста ученици, които се придвижват от планинските части на областта, да не са могли да стигнат до училищата заради лошите зимни условия. 

Няма масово бягство на деца от варненските училища, където отсъстват около 15 на сто от учениците. От 23 хиляди ученици около 3500 днес не са се явили в клас, съобщи началникът на РИО-Варна Йорданка Атанасова. 

Според нея в случая не може да се говори за масови отсъствия, тъй като има и много деца, които са болни.

В Стара Загора на училище не са отишли общо 3546 деца от първата смяна. Това прави 15-20% отсъстващи, съобщи Стефан Чергев, директор на РИО в града.

Най-много – 50 на сто от учениците, не са се отишли на първия след ваканцията учебен ден в гимназията "Христо Ботев".

Голям е и броят на отсъствията в гимназията "Ромен Ролан" в Стара Загора и в Професионалната гимназия по строителство в Казанлък.

Около 15 на сто от децата във Враца не са отишли на училище, по данни на РИО-Враца.

От там уточняват, че процентът е в рамките на очакваното за първи ден след ваканцията и не може да се говори за бойкот на учебните занятия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати