20 Април 2024 г. Събота

Как да превърнем дома си в крепост срещу отровите?

2011-01-03 08:16:25
Цените на екологичните стоки са по-високи, но разходите си заслужават.

Откритието за наличие на генномодифицирани организми в храните доведе до масова истерия в целия цивилизован свят. Като че ли изведнъж се замислихме и си дадохме сметка, че плодовете и зеленчуците са изгубили отдавна вкуса си, който помним от миналото. Подобно на западните си съседи и ние започнахме да обръщаме все по-голямо внимание на етикетите върху продуктите и плахо пристъпихме в новоизлюпените магазини за биологично чисти храни.

Всички обаче знаем, че храната не е единствената заплаха, която ни дебне. За съжаление отдавна не живеем в екологично чист свят. Въздухът, който дишаме, е тотално замърсен от индустрията и транспорта, дори кравите бяха обвинени за глобалното затопляне. Според официалните данни на американската Агенция за закрила на околната среда се оказва обаче, че въздухът в затворените помещения е от 2 до 5 пъти по-замърсен от външния. Това може да шокира мнозина от вас, но то не е някакво откритие.

Още след Втората световна война в Германия се заражда екологично движение Building biology (в превод строителство за живот). Загрижени за нарастващото в градовете население, специалисти са установили, че бързото и некачествено строителство може да има лоши последствия върху здравословното състояние на обитателите. Най-уязвими са малките деца и възрастните хора.

Медиците вече са категорични, че бумът на алергиите, увеличаващата се бройка на боледуващи от астма, мигрена, рак, стерилитет, хиперактивност при децата се дължи до голяма степен на токсините, намиращи се в дома ни. Замърсители, които поемаме през кожата си или чрез вдишване.

С появата и развитието на новите технологии в жилищата ни се появяват все повече източници на вредни излъчвания (мобилни телефони, wi fi модеми), като удар върху здравето ни нанасят и PVC настилки, мебели от формалдехидни смоли, които освен на физическото ни състояние се отразяват и на психическото.

Притеснително е да разбереш, че твоят дом не е твоята крепост. Освен от теб той е обитаван и от най-различни микроби и бактерии, носещи се във въздуха, също толкова вредни за здравето ти като генномодифицираните организми в храната. Преди да сме се паникьосали съвсем, трябва да знаем, че учените са се погрижили да създадат продукти, които да „излекуват” жилищата ни. Наскоро те достигнаха и до нашия пазар.

В София отвори врати първият биомагазин за дома. В него може да откриете всичко - препарати за почистване и перилни препарати изцяло на растителна основа. Бои, мазилки, оцветители с естествени съставки, които са безвредни и за хората, и за околната среда. А фотокалитичната боя, която се предлага, ще пречисти въздуха в затвореното помещение. С помощта на светлината само за няколко часа тя разгражда вредните замърсители и миризмите във въздуха, включително опасните летливи органични съединения като формалдехида. Те са изключително опасни и канцерогенни. Съдържат се и се излъчват от най-различни продукти, направени от синтетични материали, бои, лепила, препарати за почистване, нови мебели, килими, строителни материали, включително и в цигарен дим.

Знаем колко важен за човек е здравословният сън. За пълноценна почивка магазинът предлага матраци от естествен латекс, спални комплекти от органичен памук, вълна и дива коприна. Възглавници, пълни със стелпа, билки, соли, просо и алпийски бор. Цените варират, но до стотина лева може да се сдобиете с една такава. За матрак ще ви се наложи да се изръсите повечко – над 1000 лв.

Специалните защитни пердета, които се предлагат, предпазват дома ни от нахлуващите през прозорците електромагнитни лъчи. Може да избирате между памук и полиестер. В магазина може да намерите и различни специализирани екопродукти за деца – възглавнички, постелки, завивки, играчки.
Производители на биопродуктите са водещи фирми от Германия и Швейцария, доказали се на световния пазар.

Естествено цените на екологичните стоки са по-високи от техните изкуствени заместители. Това донякъде се оправдава от самите съставки. Отглеждането и обработката на органичния памук отнемат повече време, изискват повече труд, включително и ръчен. Доколко готови сме да направим компромис със здравето си за сметка на цената, всеки решава сам.

Ако все пак искате да направите нещо по въпроса с дома ви, няма да сбъркате, ако посетите магазина за биопродукти. Най-малкото просто ей така, от любопитство. Там ще получите информация за най-новите продукти, които се предлагат на пазара, и отговор на всичките си въпроси.


източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати