16 Април 2024 г. Вторник

Руският позор на годината

2011-01-03 08:12:29

Повторното осъждане на критика на Кремъл и бивш магнатМихаил Ходорковски се приема критично в Русия. Това е руският позор на годината, този процес засенчва дори театъра на абсурда, казват наблюдателите.

Излежаните вече седем години затвор и новото му осъждане не са прекършили  Ходорковски, коментира "Дойче веле".

"Както показва примерът с Платон Лебедев и мен, никой в Русия не може да очаква справедливост от един съд, съставен от хора на правителството. Но ние не губим надежда, не бива да я губят и нашите приятели."

Ходорковски, навремето собственик на един от най-големите руски петролни концерни и един от най-големите богаташи на Русия, смята и двата процеса срещу себе си и Лебедев за политически мотивирани.

"Присъдата е несправедлива и не се опира на никакви доказателства. Тя бе произнесена под натиск, който идва от властта, начело с Путин."

Присъдата предизвика възмущение не само в чужбина. В Русия също преобладават критичните коментари.

Опозиционният политик Борис Немцов говори за "позора на годината", а Ала Гербер от фондацията "Холокост"Потресена съм и се чувствам обидена. Показано ни бе по един най-унизителен начин, че ни смятат за добитък. Това е ужасяващо."

Сергей Митрохин, лидер на партията "Яблоко""Това е един абсурден процес, който засенчва театъра на абсурда. Той показва, че системата Путин продължава да съществува."

Одобрителни коментари за присъдата срещу Ходорковски не се срещат. Говорителят на премиера Путин заяви, че той нямало да вземе отношение по въпроса. Прокуратурата също се въздържа от коментар.

Кое беше най-важното събитие в Русия през отиващата си година, запита радио "Ехо Москви" своите слушатели. Над 40 процента посочват процеса Ходорковски, защото го смятат за несправедлив и уронващ престижа на Русия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати