26 Април 2024 г. Петък

Премиерски лафове 2010

2011-01-03 08:05:31
Постарахме се да подредим топ 10 на премиерските лафове през годината. Да, ама не. При Бойко Борисов те рукват като от Извора на Белоногата – броят им расте, успоредно с публичните му прояви.

Намерихме компромисен вариант – вместо класацията ни да се сведе само до 10 премиерски мъдрости и знакови фрази, подредихме Топ 15 – култови изказвания на Бойко Борисов през 2010. С уговорката, че това също е един голям компромис…

1. Това да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш.

Безспорният хит на премиера. Изречен през есента в защита на любимия му министър Цветан Цветанов, подложен по това време на огневи обстрел заради 6-те му апартамента. Фразата е култова и показва широкомащабната метафорична мисъл на премиера. Не стана ясно дали лично министър-председателят знае как се мачка таралеж и от собствен опит ли го казва, но това е друга тема.

2. Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: „Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан!

Фраза, обрала точките през декемврийските дни на старата година. Изречена от Борисов по време на правителственото заседание на 8 декември и по-специално – като заръка към Росен Плевнелиев, отговорен за чистенето на пътищата. Поръчение, което сигурно би било бурно аплодирано от публиката, ако беше изречено на живо в токшоу по телевизията. Пак тя, публиката, разбирай гражданите, чуха от ресорния министър и от столичната кметица, че изпълняват повелята премиерска и ловят снежинките, макар и да не зърнахме Плевнелиев и Фандъкова никъде по кварталните заледени улички да са паркирани и да ловят снежните пеперуди с кепче в ръка.

3. Седя си като куче сам в Бояна и гледам футбол.

Това признание на Борисов изтръгна стон в гърдите на много български домакини и оживи фризьорските салони с бърборене и женски вълнения. Нежната половина се трогна от премиерската самота и си помечта тайно да има шанса да я наруши. Той пък, от самота и скука, обиколи сутрешните блокове навръх Бъдни вечер и Коледа.

4. Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам.

Твърдостта на премиера, прозвучала на думи доста двузначно, бе реплика на изнудването на шефа на „Росатом” Сергей Кириенко, поискал 6,4 млрд., за да я има АЕЦ „Белене”. Репликата на Борисов накара немалко дами в критическата да тичат до чешмата и да се плискат с вода, за да угасят ядрения плам.
Изобщо „Белене” бе сред най-тачените теми за размисъл на премиера през годината и отнесе не един и два цветисти коментари. Като следващия, може би от най-незабравимите:

5. Ей тоя гьол струва 800 млн. лева! 800 млн. лева са заровени тук.

 – лафът бе изказан на мястото - на ръба на „гьола”, още в периода, когато управляващите нямаха особена решимост и мерак да достроят втората ни атомна централа. Всъщност, икономиката и енергетиката родиха най-яките премиерски метафори, колкото и странно да изглежда това извор на вдъхновението му да е подобна скучна тематика като хидровъзли, централи, магистрали и други технически съоръжения и обекти. Не по-долу, а даже по-горе от АЕЦ „Белене” в премиерската стилистика се възкачи „Цанков камък”,естествено попаднал в класацията ни:

6. Този път е от платина. Набъбвал е като великденски козунак. Цялата планина е бетонирана, все едно огромен плувен  басейн. Можело е да направим от София до Варна бетонна магистрала.

И поетът не би го казал по-добре! В момент на прилив на матефори "Цанков камък" бе наречен от Борисов дори, ако не "памятник нерукотворньiй", то "паметник на глупостта". Първо "глупостта" беше на ДПС и Доган, после на БСП, а накрая се оказа, че стигнахме до корена на проблема - НДСВ, което бе идейният вдъхновител на бетонирането на Родопите край Девин. Целият този еволюционен път бе извървян от премиера и пролича в негови паметни изказвания. Това не попречи Бойко Борисов цяла година да обвинява ту единия, ту втория, ту третия от Тройната коалиция и най-вече да нарочи лидера на ДПС за легендарния хонорар, след което с лекота да си изтегли думите назад, че Доган и ДПС нямали връзка с хидровъзела и не били виновни за "бюджетния Цанков камък", дето виси на шията на кабинета.

7. В ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже.

С тази фраза премиерът можеше да си навлече някой гейпарад в защита на правата на хомосексуалистите и изобщо хората с влечение към собствения си пол, но такъв не последва. А сякаш обратното - по-голямата част от нормално ориентираното сексуално българско население му се изкефи на ортодоксалната позиция. Тя пък нямаше много общо със секса, а предимно с политиката и целеше да уязви лидера на РЗС Яне Янев, за когого легендите твърдят, че е обратен. Думите на Борисов бяха изречени по време на словесните задочни схватки с Яне и партията му заради разкритията в имотното замогване на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов.

 

8. Желая бебетата ви да са живи и здрави и останалите да продължат усилията. Само имам една забележка към вас - думата "усилия" не е правилна за тоя случай, щото, все пак това е приятно нещо!

Изцепката на премиера на Благовещение може и да разсмя публиката, но едва ли и онези, които са правили по няколко неуспешни опита ин витро, и то платени от собствения им джоб. Едва ли Бойко се усети, че говори за приятното удоволствие от секса, но ин витрото няма нищо общо с него, нито с търкаляне между завивките, а си е медицинска процедура. При всички случаи обаче става дума за неволен гаф, премиерът със сигурност не е искал да засегне никого.

9. Шпагите не се заравят с размахана шпага.

Поредната премиерска сентенция, казана по адрес на Първанов по време на Студената война, избухнала между държавния глава и правителството - първия път заради поредицата гафове на Румяна Желева, после заради думите на Дянков в едно шоу, че Първанов е милионер и достигнала кулминацията си с инициативата за импийчмънт на президента. Въпреки това, президент и премиер не спряха цяла година да размахват шпагите за какво ли не - май по-скоро, за да си поддържат добра формата в тренировъчната зала. Големият сблъсък между двамата предстои на изборите след година и половина, когато се очаква ГЕРБ и АБВ да кръстосат електоралните шпаги.

10. Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите!

Една от "божите заповеди" на премиера. Репликата бе провокирана от несъгласието на вече бившия министър Божидар Димитров да се дават повече пари за ремонта на Гигинския манастир, защото колкото повече държавата наливала в него, толкова повече си искал игуменът. От стенограмата на МС обаче пролича, че премиерът влиза в яростен спор с министъра без портфейл и раздразнено го съветва да прави това, което му казва шефът. Всъщност още тогава, десетина дни преди Борисов да му поиска оставката, личи, че му е вдигнал мерника. А очевидно скандалът с посланиците от ДС е бил само поводът, който си е търсел, за да се отърве най-сетне от историка в кабинета си. Чиито черни точки бяха не една и две през годината...

11. С Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици.

Най-крилатият комплимент на терена на дипломацията ни. Не се знае дали руснаците са го оценили по достойнство, защото цената на "АЕЦ Белене" все още не е паднала под 6,4 милиарда. Питанката е още: А дали двамата премиери се разбират по-добре, защото говорят руски, а по-голямата част от родните ни политици са го забравили, с някои изключения като Първанов? Факт е обаче, че добрият диалог между Путин и Борисов бе скрепен с кучешки лай и мека братска лапа на българската овчарка, която Борисов подари на руския си колега и която дотолкова влезе под кожата на Путин, че чак собствените му сънародници го взеха на подбив. Бъфи спечели любовта на суровия Путин, който обяви конкурс за името му, покани медиите в дома си да им покаже колко е пораснало палето и награди 5-годишния му кръстник. Засега обаче Путиновата признателност за кучешкия подарък все още не е осребрена на български адрес.

12. "...Защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство

Тези думи на премиера не звучат като словесен бисер, но изиграха знакова роля в отношенията му с десните и сигурно обраха овациите на онези, които още тъгуват по Тато. Признанието, че е несъизмерим с Тодор Живков, изказано с уважение към бившия Първи и съграденото от него, накара костовисти и седесари да подскочат до небето, че Борисов реабилитира Живков и да го натопят пред Европейската народна партия, че не бил десен. Бойко пък им отвърна, че благодарение на Тато и построеното при него е имало какво да приватизират нон-стоп по време на синьото управление. Накрая неговият авторитет пред ЕНП надделя и не само, че не бе порицан от брюкселското партийно семейство, ами не той, а десницата бе назидана да не се конфронтира с премиера.

13.Щом Костов и Първанов не харесват някой, значи той си върши много добре работата.

Това е премиерското мерило на Борисов за оценка на министрите му, изказано на глас на поредното правителствено заседание. Пита се в задачата - дали сега министрите ще се надпреварват да не се харесат и на двамата, за да се харесат на Борисов?  И по тази същата премиерска логика - дали фактът, че и президентът, и десницата бяха възмутени заедно с останалите от наглостта с име Калина, би означавало, че тя също трябваше да се издигне в очите на министър-председателя преди да бъде свалена?

14. Лошо е, когато политици стават милионери.

Ама не е лошо, когато милионери стават политици. Веруюто на премиера бе намек към Доган пред доста месеци, но дали с пълна сила би могло да се припише и по адрес на вътрешния министър Цветанов, зад чието замогване застана премиерът и с виждането, че няма нищо лошо в това човек, прехвърлил 40-те, да си е купил някой и друг апартамент. Иначе, милионери да стават политици винаги е за предпочитане, справка - Росен Плевнелиев, който е достатъчно заможен, за да не ползва служебни коли и шофьори, освен когато протоколът го налага. Логиката на Борисов пък се споделя традиционно от американците, които си избират богати сенатори и президенти, за да са сигурни, че няма да ги окрадат. В България през 20-те години преход това някак не се получи, може би с малки изключения, едно от които беше Царят.

15. В края на мандата ще бъдем отличници. Свариха ни неподготвени.

Премиерско признание за първата година от управлението. Пита се в задачата - като са били неподготвени да управляват, защо са се хванали на хорото? Да не би някой насила да е натикал ГЕРБ да стане победител на изборите и да падне в капана на кризата? И кой точно ги свари неподготвени - електоратът ли или предишните управляващи, които харчиха като невидели през последните няколко месеца на мандата, за да гледат сеира на Бойко как ще кърши ръце пред народа, че хазната е празна? Който се страхува от мечки, да не ходи в гората! Казал го е народът, който не ще двойкаджии да го управляват. А на тройкаджии се е нагледал...

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати