Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Септ 20
Начало arrow България arrow Възможен ли е банкрут на физически лица у нас?

Възможен ли е банкрут на физически лица у нас?

  Print E-mail
2010-07-07 15:47:02
източник: money.bg

Наскоро попаднах на тема във форум „Как да обявя фалит?". Авторът на темата в никакъв случай не се оплакваше от липсата на опитен счетоводител, а се интересуваше как да защити семейството си и семейното имущество от кредитор заради невъзможност да си изплаща задълженията по заем.

Така започва анализа си Миглена Иванова от DarikFinance.bg дали трябва да се въведе законодателен регламент за обявяване на фалит и от физически лица.

Банкрутът на физическо лице лева, допълни още изпълнителният директор на Кредит Център.

Законовата регламентация на банкрута на физическо лице - решение на проблема с лошите кредити?

Според икономиста Георги Стоев, законовото уреждане на банкрута на физическото лице няма да реши проблемите с икономическата несъстоятелност на хората, които не могат да си връщат кредитите.

Истината е, че според традициите в България кредит на физически лица се отпуска или срещу залог - ипотека или особен залог на друго имущество, или срещу запис на заповед, обясни Стоев. При залога е ясно, че имуществото преминава в ръцете на кредитора. Дори и при друго законодателство в сферата на фалитите това няма да се промени, просто банката ще вземе жилището и ще го пусне на свободния пазар за продажба.

В случаите, когато се подписва запис на заповед, моето лично мнение е, че законови промени не биха могли да облекчат работата на съда и ми се струва, че скоростта на изпълнение на такива казуси е по-скоро големият въпрос и пред кредиторите, и пред длъжниците, а не толкова липсата на регулация в областта, допълни още той.

Под натиска на пазара

Тихомир Тошев е на мнение, че случаите на банкрути на длъжници не са толкова много, че да се приемат като заплаха за пазара и под този натиск да се стигне до приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица. Но, според него, реално проблемът съществува, макар и да не е нормативно признат. При фирмени фалити фирмата просто спира да съществува, но не и физическото лице. Те остават и трябва да изплащат задълженията си. Със спада в цените на имотите, обаче, длъжниците по ипотечни заеми, дори и да продадат жилището, пак имат непокрити задължения от порядъка на 30-40 000 евро, за които нито кредиторите, нито длъжниците имат ясна представа как и за колко време ще върнат, обясни той.

Европейската практика

България е на път да остане единствената държава - членка на Европейския съюз, която не е регламентирала законово банкрута на физическите лица. В един момент, обаче, ще трябва да синхронизираме нашето законодателство с европейското, но в следващите месеци, поне според Тошев, подобен нормативен акт няма да бъде приоритетен. Когато се намери някой законотворец да проучи европейския опит, опита на съседните държави, ще подготви такъв законопроект и у нас, обясни той. Според Георги Стоев, обаче, независимо дали България е изключение или част от тенденцията, по-тежките проблеми са скоростта на съда и удовлетворяването исканията на кредиторите в бързи срокове.

За ползите и вредите от закон за банкрутите на физически лица

Георги Стоев смята, че физическото лице, особено лош длъжник, едва ли ще има необходимата база от активи, за която да се образува процедура по несъстоятелност. По думите му, при създаването на закон за банкрут на физически лица, трябва да се вземат поуки от проблемите в частта несъстоятелност от Търговския закон, касаещ юридическите лица. Процедурите трябва да са бързи, за да се облекчат и двете страни.

Тихомир Тошев, обаче, е на мнение, че след като нямаме такъв закон - значи играчите на кредитния пазар все още не са подготвени за него. Той вижда ползи и за двете страни - за кредитиращата страна това означава, че по-бързо ще приключи работата по събирането на задълженията. На длъжника, който е в безизходица и не знае как да процедира и какви са вариантите, ще бъдат предложени възможни решения.

  
 
Коментари (7)
Добави коментар
 • empogyspesery - 2012-03-01 21:20:32
 • New Game for Mobile telephone Doodle Jump для htc Kachaite vashe 4etko
 • monfonsussy - 2012-02-29 10:16:26
 • New Game for Mobile telephone SmackTalk! на самсунг s3850 скачать бесплатно Kachaite vashe 4etko
 • oceabegow - 2012-02-28 06:42:37
 • New Game for Mobile telephone Аська показать Kachaite vashe 4etko
 • blealiatido - 2012-02-26 18:46:57
 • New Game for Mobile telephone Флеш плеер игра Kachaite vashe 4etko
 • oppotoubs - 2012-02-24 11:34:07
 • New Game for Mobile telephone Doodle Dash часы Kachaite vashe 4etko
 • Amulsogsorm - 2012-02-22 22:24:48
 • Привет всем! Зацените новую игру для телофона, вобще бомба) BattleZone 3D танковый симулятор игра Всем спасибо)
 • Soksinilk - 2012-02-17 09:59:32
 • Привет всем! Зацените новую игру для телофона, вобще бомба) Diversion для nokia бесплатный Всем спасибо)
 
Последни новини от категория България
Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Как ви се отразява липсата на социални контакти?